2024. április 23., kedd

Az államfőtől várják a segítséget

Ma a kormány épületénél tiltakoznak a kataszteri hivatal dolgozói

A Köztársasági Földméréstani Intézet (RGZ) szakszervezetei bejelentették, hogy ma délben tüntetésre gyűlnek össze az anyagi helyzetükkel elégedetlen alkalmazottak Belgrádban, a köztársasági kormány székházánál. Felhívják a figyelmet a kataszteri tisztviselők tisztázatlan státusára és arra, hogy hatékonyabbá kell tenni a kataszternek mint intézménynek a működését.

A foglalkoztatottak érdekvédelmi szervezetei levelet küldtek Aleksandar Vučić államfőnek. Azt írják, kételyeik vannak, hogy az elnök ismeri-e egyáltalán a földméréstani intézetben uralkodó helyzetet, és abban a reményben fordulnak hozzá, hogy ez gondjaik elhárításának kezdetét jelentheti, a kormány ugyanis sokadik levelükre sem válaszolt. Arra kérik az államfőt, hogy politikai meg minden más jellegű befolyásával járuljon hozzá a több mint egy hónappal megfogalmazott javaslataik napirendre tűzéséhez.

„Miután 2018-ban a közszférában növelték a bérelszámolási alapot, kiderült, hogy a módosítás nyomán a geodéziai intézetben dolgozók többségének járandósága nem is emelkedik, sőt nagy részének átlagban 2500 dinárral csökken. Az utóbbi három évben a szolgálati idő alapján járó automatikus béremelés is elmaradt, mégpedig a hivatal igazgatójának és legközelebbi munkatársainak döntése alapján” – írják levelükben a szakszervezetek. Tájékoztatják az elnököt arról is, hogy a sztrájkról szóló határozatukat követően eljárás indult a munkaügyi jogviták békés megoldásával megbízott ügynökségnél, ám a Zoran Đorđević munkaügyi miniszterrel és Mile Radivojević ügynökségi igazgatóval folytatott megbeszélések után csak rosszabbra fordult a helyzet. Megállapodtak ugyan bizonyos kérdésekben, az erről szóló, nekik január 11-ei határidővel elfogadásra felkínált szöveg azonban nem a megbeszélteket tartalmazza, így elutasították. A határidő lejárta után a sztrájkoló kataszteri hivatalok többségében megjelentek a munkaügyi felügyelők és ellenőrizték a sztrájk menetét. „Nem ismeretes számunkra, hogy ez kinek a követelésére és utasítására történt, de annyi bizonyos, hogy a sztrájkolók gondjainak a megoldása helyett kormányszinten intenzíven és összehangoltan ellenünk dolgoznak” – fogalmaznak a Köztársasági Földméréstani Intézet szakszervezetei.