Mert szabad

Török Erna

2019. január 15., 16:23 >> 2019. január 15., 17:24

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Nőtársaimnál figyeltem meg a jelenséget, hogy nem szívesen járnak el szórakozni, ha nincs kivel menniük. Szeretnének megnézni egy filmet a moziban, vagy a kedvenc zenekaruk lép fel a városban, de nem mennek el, mert éppen senkinek sincs ideje vagy kedve csatlakozni hozzájuk. Többször is kaptam olyan reakciókat, hogy anyaként és feleségként éppen nem ott vagyok, ahol „kellene” hogy legyek – a különféle nézetek szerint. Vagy legalábbis ha éjfélig elmaradok, az még nehezen ugyan, de belefér a férjes asszonyról kialakított keretek közé. Bezzeg hajnali két óra, ne adj’ isten! négy óra, az már valami ilyesmit jelezne: számos súlyos vétek nyomhatja ennek a szerencsétlen fiatalasszonynak a lelkét.

Történt olyan is, hogy kuncogva fogadták az egyedüllét tényét, vagyis inkább azt, hogy a férjem van otthon a gyerekkel, én pedig szórakozom. Ekkor a rólam megformált kép mellett, fénysebességgel kialakították a férjem jellemét is – viccnek szánva ugyan, de közölték velem. Aztán meg az is mindig válaszra vár, hogy vajon miért is van szüksége egy nőnek arra, hogy egyedül szórakozzon. Mert szüksége van rá, és nem kell emiatt magyarázkodnia.

(Illusztráció – 8tracks.com)

Ha egy nő és egy férfi együtt megy szórakozni, mindig felmerül a kérdés, hogy vajon milyen viszonyban vannak. Szeretők, barátok, házastársak, élettársak, ezek a „normális” választási lehetőségek. S lehetőleg gyorsan választ kell adni az ezzel kapcsolatos kérdésre, nehogy felmerüljön a gyanú leghalványabb árnyéka afelől, hogy valójában milyen szálak is fűzik össze a két embert. Hiszen a válasz sokféle lehetőségre és továbbgondolásra ad okot.

Ha egy nő egyedül táncol egy éjszakai szórakozóhelyen, furcsán néznek rá. Sohasem múlhat el a „tett” anélkül, hogy valaki meg ne kérdezné, miért van egyedül. Másrészt könnyen hozzáférhető prédaként tekintenek rá, mivel nincs vele sem konkurens hím, sem pedig egy barátnő, akit szintén szórakoztatni kellene, abban az esetben, ha a kezdeményezés befogadást nyer. Jobbik esetben kellemes meghívást kap egy italra, vagy arra, hogy csatlakozzon az érdeklődő fél társaságához, hát ne legyen már oly egyedül… De miért is ne lehetne egyedül? Hiszen egészen biztosan nincsen semmi problémája azzal, hogy egyedül van, és nem feltétlenül azért ment el szórakozni, hogy megismerkedjen valakivel. Szórakozni, táncolni, koncertre, színházba, moziba járni egyedül is lehet, de nem elfogadott. Vagyis senki nem tiltja, de azért kérdések és pillantások sora jelzi, hogy ez így valahogy még sincs rendben.

A szórakozóhelyek többsége arra rendeltetett, az a funkciója, hogy kiéljük társadalmi érintkezésre való igényeinket, kontaktusba lépjünk másokkal. Az ember társas lény. Persze jó az, ha kellemes társaságban megnézünk egy filmet vagy előadást, és van kivel megosztani az élményt. E színterek azonban nem feltétlenül csupán ezt a funkciót tölthetik be. Mindemellett, az egyedüllét során kialakulhatnak érdekes ismeretségek is, mert így sok nyitott és kíváncsi embert lehet megismerni – ha szerencsénk van. A nőket azonban gyerekkoruk óta arra nevelik, hogy legyenek kedvesek mindenkivel, de ne vigyék túlzásba, mert könnyen félreérthetik azt. Nehéz ennek eleget tenni folyamatosan.

Még egy ha a sok közül. Ha egy nő szabadon táncol egy szórakozóhelyen vagy egy koncerten vagy bárhol, az mindig feltűnő, még ha nem is egyedül teszi azt. Legalábbis mindez ekképpen játszódik le környezetünkben: a vajdasági éjszakai életben, különféle falusi és városi színtereken. Most nem állt szándékomban a női és férfi szerepek, a feminizmus, a sovinizmus, a Vénusz és a Mars témáját érinteni. Csak arról szerettem volna írni, hogy sajnos, természetellenesnek, tabunak minősül az egyedüllét és kihívónak a szabadság. Mindenkié, nem csak a nőké. De vállalni kell.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége