2024. április 19., péntek

Új ablakok, ajtók, geotermikus fűtésrendszer

A magyar kormány óvodafejlesztési programja keretében megújult a bácskossuthfalvi református óvoda

Az ország egyetlen egyházi alapítású óvodájába 27 gyermek jár ebben a tanévben, akik közül 10-en jövőre iskolakötelesek lesznek. A nagyszabású munkálatokkal kapcsolatban Móricz Árpád református lelkipásztor nyilatkozott lapunknak.

Móricz Árpád lelkipásztor mellett Pintér Gellér Gabriella óvónő és Cérna Diana dadanéni, akik éppen csinosították a megújult termeket (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Móricz Árpád lelkipásztor mellett Pintér Gellér Gabriella óvónő és Cérna Diana dadanéni, akik éppen csinosították a megújult termeket (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A nyílászárók cseréjét a múlt évben, az arra az időszakra vonatkozó támogatásból hajtottuk végre, most az ünnepek után, a téli vakációra maradtak az utómunkálatok. Az épületen végzett korszerűsítés anyagi hátteréért a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. külhoni óvodafejlesztési programjának a részeként mondhatunk köszönetet. Ebből a forrásból tudjuk gyakorlatilag működtetni az óvodánkat, hiszen ez a szerv a fenntartóink is – tudtuk meg Móricz Árpád lelkésztől, aki elmondta, a termeken az utómunkálatokat a téli szünidő zavartalanságában szerették volna megejteni.

Több évtizedes, kiszolgált négy nagy ablakot cseréltünk le az óvodai szobán, és az óvodai, illetve a gyülekezeti teremként is szolgáló helyiségen. Emellett a gyülekezeti konyha is új nyílászárót kapott, új bejárati ajtót építhettünk be, illetve egy belépőfülke ablakait modernizáltuk – nyilatkozta a lelkész, aki elmondta, hogy a gyülekezeti terem az egyházi gyűlések mellett istentiszteleti terem is egyben a leghidegebb napokban, amikor a templomot képtelenség felfűteni, valamint az óvodás gyerekek is használják a foglalkozások alkalmával.

A fenntartási–fejlesztési költségeinkre a támogatónktól a 2018-as évre bezárólag 27 millió forint értékben kaptunk anyagi támogatást, ennek keretében még a nyáron lecseréltük a bútorzatunkat, a szőnyegeket, illetve a közelmúltban a kiscsoportnak és az állami óvodának is helyet adó épület teakonyhájában pótoltuk a még hiányzó elemeket. A támogatásból hatalmasat tudtunk lépni a fűtésünk korszerűsítése felé, ugyanis a most új nyílászárókat kapott régi épület, illetve gyülekezeti terem és óvodai szoba ősz óta korszerű és költséghatékony hőpumpával, vagyis geotermikus fűtésrendszerrel melegszik.

Nyitókép: Móricz Árpád lelkipásztor mellett Pintér Gellér Gabriella óvónő és Cérna Diana dadanéni, akik éppen csinosították a megújult termeket (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)