2024. április 24., szerda

Közel negyvenmillió a civileknek

Ebben az évben is jelentős összeggel támogatja Topolya község a területén működő művelődési és civil szervezeteket, sportegyesületeket, illetve a vallási közösségeket.

Kislinder Gábor községi elnök a témában tartott pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, az idén 38 millió 400 ezer dinárt irányoznak elő a költségvetési keretből a község területén működő társadalmi szervezetek költségei egy részének a támogatására.

Kislinder Gábor községi elnök a pénteki sajtótájékoztatón (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kislinder Gábor községi elnök a pénteki sajtótájékoztatón (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A művelődési központok, kultúrával foglalkozó egyesületek részére összesen 5 millió dinár, a művelődési jellegű rendezvények szervezésére 2 millió 100 ezer dinár áll rendelkezésre – nyilatkozta a községi elnök, aki kiemelte, hogy Topolya szociális jellegű, illetve gyermekvédelmi tevékenységet folytató egyesületei összesen 3 millió 400 ezer dináros keretösszegre pályázhatnak. 

A művelődési jellegű civil szerveződésekre 5 millió 500 ezer dináros keretet különítettünk el, a monográfia- és könyvkiadás tevékenység címén 300 ezer dinárra lehet pályázni, illetve tájékoztató sajtótermék kiadására 600 ezer dinárt határozott meg a költségvetés. A környezetvédelem címén összesen 500 ezer dinárt különítettünk el, a helyi jellegű gazdaságfejlesztési programokra mintegy 3 millió 200 ezer dinárra lehet pályázni. Ebben a pályázati körben adhatják be támogatási kérvényeiket az egyházak és hitközösségek, a célra 3 millió dinárt különítettünk el – mondta el a sajtó képviselőinek Kislinder Gábor, aki kiemelte azt is, hogy a sportszervezetek 14 millió dináros keretből gazdálkodhatnak az idén, illetve ebben az évben először bevonták a támogatási keretbe az önkéntes tűzoltó egyesületeket is, akik számára 1 millió 800 ezer dinárt irányoztak elő.

Múlt évben a község területén működő 8 művelődési központ működési költségéhez, mintegy 132 környezetvédelemmel, gazdaságfejlesztéssel foglalkozó civil szervezet, szociális és gyermekvédelmi egyesület, egyházközösség kiadásaihoz, sajtótermék megjelenéséhez járult hozzá az önkormányzat. Emellett a városban és a falvakban műkötő több mint 30 sportszervezet mintegy 70 sportrendezvénye résztámogatását vállalta magára a község.

 Az aktuális pályázaton való részvétel feltétele, hogy a szervezetet bejegyezték az illetékes állami szervnél, és székhelye Topolya község területén található. Azok a szervezetek, amelyek nem adták át az éves beszámolót a 2018-ban kapott eszközök felhasználásáról, nem pályázhatnak. A támogatást odaítélő bizottsághoz január 22-éig lehet eljuttatni a kérvényeket, a szükséges dokumentációt Topolya Községi Közigazgatási Hivatalának Tito marsall u. 30. sz. alatti iktatójában lehet átadni, minden munkanapon 8 és 15 óra között. Bővebb információ az önkormányzat honlapján található.