2024. március 29., péntek

Idén megkezdődik a víztisztító építése

Az egészségház felújítása az elmúlt évtizedek legnagyobb összegű beruházása Kishegyesen – A képviselő-testület elnöke beszámol az eredményekről, tervekről

Visszatekintve a 2018-as évre, elmondható, hogy Kishegyes község önkormányzata egy igen aktív évet zár. Tavaly valósult meg az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb értékű beruházása a községben, emellett több projektumot is sikerült véghez vinni, számolt be lapunknak Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke. Szűgyi szerint az idei tervekhez viszonyítva a 2018-ban elért eredmények szerények, ám mégis okot adnak az elégedettségre.

Szűgyi István (Lakatos János felvétele)

Szűgyi István (Lakatos János felvétele)

– Az elmúlt év eredményei közül elsőként a kishegyesi Dr. Márton Sándor Egészségház felújítását kell említeni. Ennek során lecserélték a tetőt, a homlokzati falak hőszigetelést kaptak és új nyilászárók lettek beszerelve. A beruházás értéke 38 millió dinár, és az anyagi forrást a köztársasági közbefektetési iroda biztosította. A nyár folyamán kiaszfaltoztuk a Kertsor utcát, mintegy 1160 méter hosszúságban, valamint a szeghegyi Vuk Karadžić utca lett kiszélesítve és felújítva. A beruházás összege 30 millió dinár, amit a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság biztosított. Örömmel számolok be róla, hogy elkészült a teljes kishegyesi vízhállózat felújításának tervdokumentációja. Erre az önkormányzat a saját költségvetéséből 5 millió dinárt választott ki. Emellett megemlíteném még az általános iskola nyílászáróinak a cseréjét is, amire 2,5 millió dinár lett fordítva, tartományi forrásból – számolt be Szűgyi.

Ami a jövő évi terveket illeti, ezek összegükben sokszorosan felülmúlják a 2018-ban megvalósultakat. Az elnök elmondta, hogy a jövő évben megkezdődik a községi víztisztító berendezés építése. Ennek az értéke 405 millió dinár, és a tartományi költségvetésbe már belefoglalták a kishegyesi víztisztítóra szánt összeget. Ugyancsak a tervek között szerepel a községi szennyvízhálózat kiépítése, amire a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságtól szeretnének pénzt kapni.

Már folyamatban van és hamarosan elkészül a közintézmények fűtési rendszerének átállítása korszerű gázfűtésre. Ezt a munkát köz és magán társulási formában végzi az önkormányzat, és ily módon új fűtési rendszert fognak kapni az óvodák, az iskolák, az egészségház, a rendőrség épülete és az önkormányzat épületei, számolt be Szűgyi, majd kiemelte, hogy elsődleges fontosságúnak tartják a Krivaja folyó szennyezésének mihamarabbi megszüntetését. Ez ügyben támogatásra számítanak a tartományi képviselőház elnökétől, Pásztor Istvántól, és a tartományi kormány elnökétől, Igor Mirovićtól, hangsúlyozta a képviselő-testület elnöke.

Kiváló az együttműködés az önkormányzat és a község civil szervezetei között. Az önkormányzat pályázati úton támogatja őket, de közös pályázásban is részt vesznek, mondta az elnök, majd külön megemlítette a község fiatal atlétáit és asztaliteniszezőit, akik világszínvonalú eredményeket értek el az idei évben.

Szűgyi végezetül kiemelte, hogy az előttünk álló évben is a község fejlesztésére fordítják erőforrásaikat.

– Elindultunk egy úton, ami a fejlődés irányába viszi községünket. Igyekszünk élhetőbb feltételeket biztosítani polgáraink számára. 2019-ben is erre fogunk összpontosítani, mert csak így tudunk eredményeket elérni – mondta a kishegyesi képviselő-testület elnöke.