2024. március 29., péntek
XXVI. FÉRFI VILÁGBAJNOKSÁG

Magyarország nem bírt Argentínával

A Sasok döntetlennel kezdtek

Argentína elleni 25:25-ös döntetlennel rajtolt a Csoknyai István és Vladan Matić vezette magyar férfikézilabda-válogatott a német-dán közös rendezésű világbajnokság nyitófordulójában, így rögtön a viadal elején nehéz helyzetbe került. Az első félidő hullámzó játékkal telt, a magyarok 5:0-s sorozatát követően az argentinok megtalálták a védekezésük ellenszerét, így nem sikerült leszakítani őket. A Lékai Máté-Balogh Zsolt duó góljainak, és Mikler parádés védéseinek köszönhetően ugyan mindvégig őrizte néhány gólos előnyét a gárda, ám az említett három játékos mellé a társak csak nehezen tudtak felzárkózni. Eleinte az irányítók, majd a balátlövők megmozdulásaiból alakultak ki helyzetek, elsősorban átlövésből volt eredményes a magyar csapat, leforduli azonban egyszer sem tudott. A játékosok zömének közel húsz perc szükségeltetett a „bemelegedéshez”, Jamali Iman és Bodó Richárd is felírtakozott a góllövőlistára. Időnként nehezen találta a jó megoldást a magyar gárda, ám így is háromgólos (13:10) előnnyel zárta a félidőt.

Balogh Zsolt 11 találatot szerzett Argentína ellen (Fotó: MTI)

Balogh Zsolt 11 találatot szerzett Argentína ellen (Fotó: MTI)

Lékai kiállítása miatt hátrányban kezdték a második játékrészt a magyarok, Argentína felzárkózott, ráadásul Ancsin Gábor megmozdulása is két percet ért, újabb előnye alkalmával pedig már egyenlített, és a vezetést is átvette a dél-amerikai csapat. Magyarország ezekben a percekben csak nehezen tudott hozzászólni a játékhoz, Argentína irányított. A védekezés továbbra is szellős volt, nem sikerült időben kilépni a lövőjátékosokra, Mikler nem sok segítséget kapott a társaktól. A 49. perc fordulatot hozhatott volna, az előnnyel ugyan jól operált a csapat, a védelem azonban továbbra is kritikán alulit nyújtott. Az argentinok szemtelen gólokat szereztek, a másik oldalon Balogh hetest hibázott, először a mérkőzés során. Dél-amerikai vezetéssel kezdődött az utolsó perc, Lékai egynlített, Mikler ismét villant, így 13 másodperccel a vége előtt a győzelemért támadhatott Csoknyai gárdája, ám a passz ezúttal sem volt pontos így döntetlennel zárult a találkozó.

A magyar válogatotthoz hasonlóan Szerbia is döntetlent játszott, a Sasok Berlinben, az A csoportban egy végletekig kiélezett mérkőzésen 30:30-at játszottak Oroszország ellen. Bár még csak első fordulós meccsről volt szó, a szakértők szerint máris döntő jelentőségű lehetett (volna) a csata, tekintve, hogy a hatcsapatos csoportból hárman jutnak a középdöntőbe, és a házigazda németek, valamint a címvédő franciák továbbjutása előzetesen borítékolható (Brazília és Korea elvileg kisebb játékerőt képvisel).

Nem ijedt meg az esélyesebbnek tartott orosz csapattól a vb-re felfiatalított szerb válogatott – árulkodó adat a korbeli összetételről, hogy a veterán, 36 éves Svetislav Verkić kapuson kívül senki sem idősebb 28 évesnél. A Sasok bátran mentek előre, és az első tíz percben folyamatosan 2-3 góllal vezettek.

Az oroszok ebben az időszakban a megkérdőjelezhető norvég bíráskodásnak hála maradtak közel az eredményben, hiszen ilyen rövid idő alatt elképesztő mennyiségű hétméterest (5) ítéltek a javukra – és kiállítást (3) a szerbek oldalára. Az első orosz akciógólra közel hét percet kellett várni, és a KlevenJørum bírói páros ezután is sorra fújta be nekik a heteseket (a szünetig kilencet, a szerbeknek mindössze egyet). Negyed óra játék után állt először döntetlen az eredményjelzőn (7:7), innentől kezdve bármelyik fél legfeljebb egy góllal vezetett a pihenőig.

A teljes szerb csapat szépen muzsikált az első fél órában, Miljan Pušica és Stefan Vujić 3-3 találatig jutott, de további heten is feliratkoztak a gólszerzők közé. Az oroszokat a szünetig hat gólt lövő rutinos balszélső, Timur Dibirov vitte a hátán, ő végül 12 találatnál állt meg.

Az elsőnél sokkal változatosabban indult a második félidő. Szerbia előbb 5:1-es szériával négy gólos vezetésre tett szert (23:19), amire az oroszok válaszoltak 4:1-es rohanással (24:23). A rapszódikus időszak után aztán ismét kiegyensúlyozottabbá vált a játék, s a felek minimális szerb előnnyel (28:27) fordultak az utolsó öt percre. Szerbia két gólos előnnyel (30:28) ment neki az utolsó, rendkívül izgalmas perceknek, ám a hajrá az oroszoknak sikerült jobban, és az utolsó gólt szerezve, döntetlenre mentették a mérkőzést.

A világbajnokság egyébként rendezői győzelmekkel indult még csütörtökön, Németország a berlini nyitányon tizenegy góllal bizonyult jobbnak az egyesített Koreánál, míg Koppenhágában Dánia huszonhárom találattal volt jobb Chilenél.

Eredmények, A csoport: Szerbia-Oroszország 30:30. B csoport: Japán–Macedónia 29:38, Izland–Horvátország 27:31. C csoport: Szaúd-Arábia–Ausztria 22:29. D csoport: Angola–Katar 24:23, Argentína–Magyarország 25:25.

Nyitókép: Balogh Zsolt 11 találatot szerzett Argentína ellen (Fotó: MTI)