2024. április 20., szombat
TECH-SAROK

Tippek és trükkök Windowshoz

A számítógép-felhasználók mindennapjaihoz hozzátartoznak a szoftveres és hardveres problémák. Tippjeink a Windowshoz nyújtanak segítséget.

Az UEFI vagy a BIOS elérése a számítógépen Windows 10-ben

Néha elkerülhetetlen a beavatkozás az UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) vagy – régebbi eszközöknél – a BIOS (Basic Input/Output System) rendszerbe. A PC firmwarejéhez különböző eljárásokkal juthatunk. Az UEFI-be a Gépházból jutunk a Windows 10 Start menüjéből. A Frissítés és biztonság kategória alatt találjuk a Helyreállítás menüpontot. Ha itt Speciális rendszerindítás alatt lenyomjuk az Újraindítás gombot, akkor hozzáférést kapunk az UEFI-hez. Ha éppen most indítottuk el a számítógépünket, akkor a bejelentkező képernyőn ne írjuk be a jelszót, hanem kattintsunk jobbra lent a ki-/bekapcsoló gombra. Ha ezután lenyomott Shift gombbal az Újraindítást választjuk, rögtön az UEFI nyílik meg. Ha a Windows 10 valamivel régebbi számítógépen fut, akkor a BIOS-ba kell bejutnunk. Hogy indítás közben a BIOS-ba jussunk, arra csak néhány másodperc áll rendelkezésre. A BIOS csak akkor nyílik meg, ha a megfelelő időben a megfelelő gombot nyomjuk. Hogy ez melyik, az a BIOS-gyártótól függ. Nyomogassuk a PC bekapcsolása után folyamatosan az [F1], [F2], [F8], [F10], [Delete] vagy [Esc] billentyűket. Ha a BIOS helyett a Windows indul el, állítsuk le az operációs rendszert, és próbálkozzunk újra.

Az operációs rendszer visszaállítása a gyári beállításokra

Ha vissza akarjuk állítani a Windows 10-et a gyári beállításokra, azt a legkényelmesebben a Gépházból tehetjük meg – már amennyiben gépünk rendelkezik a legtöbb számítógépen megtalálható, az ehhez szükséges helyreállító partícióval. Nyissuk meg a Start menüt, és ott a fogaskerék ikont. A Frissítés és biztonság kategória alatt találjuk a Helyreállítást, és egészen lent a További helyreállítási lehetőségeket. Kattintsunk az Ismerje meg, hogyan telepítheti teljesen újra a Windowst linkre. Erre megnyílik a Windows Defender Biztonsági központ, és itt kérhetünk egy tiszta újratelepítést. Ez a folyamat legalább 20 percet vesz igénybe. Van még egy további módja az operációs rendszer visszaállításának a gyári beállításokra. Menjünk a Gépházban Frissítés és biztonság alatt a Helyreállítás menübe, és a Gép alaphelyzetbe állítása alatt nyomjuk le a Kezdés gombot. Döntsük el, hogy a személyes fájlokat meg akarjuk tartani vagy el akarjuk távolíttatni, és ezután telepítsük újra a Windowst.

Eltűnt rendszerfájl újbóli beszerzése az SFC segédprogrammal

Ha a Windows egy nap azt üzeni, hogy hiányzik az mfc110u.dll fájl, azért valószínűleg egy registry-probléma vagy egy vírus a felelős. Mivel ez a DLL egy rendszerfájl, ezért semmiképpen ne töltsük le ismeretlen weboldalakról, ehelyett nyissuk meg a parancssort rendszergazdaként. Írjuk be a keresőablakba: parancssor, jelöljük ki a bejegyzést az eredménylistán, és válasszuk jobbkattintás után a Futtatás rendszergazdaként parancsot. Ezután írjuk be az sfc /scannow parancsot, és üssük le az Entert. Ezzel elindul a System File Checker program, ellenőriz minden védett rendszerfájlt, és lecseréli a sérült fájlokat egy rejtett tárolóban található másolatra. Amint a program lefutott, az mfc110u.dll fájlnak ismét a számítógépünkön kell lennie. Ha a probléma továbbra is fennáll, indítsunk a számítógépen víruskeresést, például az Eset Internet Security segítségével. A víruskeresés után indítsuk el ismét az elején leírt műveletet a System File Checkerrel (sfc). Egyes esetekben előfordul, hogy futtatása után az SFC azt állítja, nem tudott minden hibát kijavítani. Ilyenkor egy másik segédprogram, a DISM (Deployment Image Servicing and Management) használatára lehet szükség. Ehhez ismét indítsunk egy rendszergazdai jogosultságokkal rendelkező parancssort, és adjuk ki a dism /online /cleanup/image /scanhealth parancsot a rendszer ellenőrzésére. Ha a DISM mindent rendben talált, jöhet a rendszerjavítás a DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth parancs segítségével. Ez a folyamat a rendszer méretétől függően akár negyed-, fél órát is eltarthat, legyünk tehát türelmesek. Miután a DISM végzett, a biztonság kedvéért futtassuk le még egyszer az SFC-t is.

A késő esti munka egészségkárosító hatásának csökkentése

A Windows 10 éjszakai üzemmódja azért van, hogy a késői órákban kímélje a szemünket. Az éjszakai módot az Értesítési központban kapcsolhatjuk ki és be. Ezt az óraidő melletti szövegbuborékra kattintva nyitjuk meg. Ha az Éjszakai fény gombra kattintunk, bekapcsoljuk, újból a gombra kattintva pedig kikapcsoljuk az üzemmódot. Ha az Értesítési központban nem látható a gomb, akkor kattintsunk a Kibontás linkre minden gomb megjelenítéséhez. Egyedi beállításokhoz kattintsunk jobb egérgombbal a gombra, és válasszuk a Minden beállítás megnyitása parancsot. A következő ablakban menjünk az Éjszakai fény beállításai linkre. Most lehetőségünk van a csúszkával az Éjszakai színhőmérséklet beállítására. A kiválasztott érték valós időben megjelenik a képernyőn. Az éjszakai üzemmód be- és kikapcsolásához ráadásul ütemezés is rendelkezésre áll. Ezt is az Éjszakai fény beállításai ablakban találjuk. Az Ütemezés területen először állítsuk a csúszkát Be állásba. Ezután megadhatjuk a ki- és bekapcsolás idejét. Amennyiben a rendszerünkben be vannak kapcsolva a helymeghatározó szolgáltatások, az éjszakai módot automatikusan Napnyugtától napkeltéig is bekapcsolhatjuk.

A számítógép védelme ujjlenyomat-olvasóval a jogosulatlan hozzáféréstől

Ha Windows 10-et használó PC-nket ujjlenyomat-olvasó segítségével akarjuk védeni, akkor ahhoz több paraméternek is teljesülnie kell. Az egyik, hogy gépünknek rendelkeznie kell egy úgynevezett TPM (Trusted Platform Module) chippel, amely például az azonosításhoz, titkosításhoz használt adatok számára kínál elkülönített tárolót. A másik hardverelem, amire szükségünk lesz, egy ujjlenyomat-olvasó – ennek azonban nem feltétlenül kell a számítógépünkbe építve lennie, és az sem feltétlenül követelmény, hogy egy dedikált kiegészítő képében vásároljuk meg. Helyettük szenzorként használható a számos ujjlenyomat-olvasós Samsung okostelefon egyike, például a Samsung Galaxy S8. Az okostelefon operációs rendszere esetében a minimumkövetelmény az Android 6.0 (Marshmallow) megléte, a Windows 10 esetében pedig a tavaszi Alkotói Frissítés (Creator’s Update) az előfeltétel. A Google Play Áruházból töltsük le a Samsung Flow alkalmazást, a Microsoft Áruházából (Windows Store) pedig szintén a Samsung Flow-t. Telepítsük mindkét programot, és kövessük a telepítő varázslót. Ezután számítógépünket a Samsung mobiltelefon ujjlenyomat-olvasójával védhetjük. (A Chip nyomán)