2024. március 28., csütörtök

Erőszakhullám miatt rendkívüli kormányülést követelnek Finnországban

Rendkívüli kormányülést követel Finnországban a Kék Reform nevű kormánypárt az utóbbi fél évben Oulu városában történt szexuális bűncselekmények miatt, amelyeket kiskorú lányok ellen követtek el gyaníthatóan észak-afrikai és közel-keleti menedékkérők.

Sampo Terho pártelnök azt követeli, hogy a kormány rendkívüli ülésén a belügyminisztérium és a közbiztonságért felelős intézmények illetékesei adjanak tájékoztatást az Ouluban elkövetett szexuális indíttatású bűncselekményekről. A párt azt követeli, hogy toloncolják ki az országból a szexuális bűncselekményeket elkövető menedékkérőket, és szigorúbb büntetéseket rójanak ki az ilyen erőszakcselekményekért, a hatóságok pedig alaposabban ellenőrizzék a migrációt.

A rendőrség több olyan bűncselekmény ügyében nyomoz, amelyben 15 év alatti lányok ellen követtek el szexuális bűncselekményt az ország középső részén, a Botteni-öböl partján fekvő városban. Ezek közül több múlt nyáron történt. Decemberben őrizetbe vettek hét férfit kiskorú lányok elleni szexuális bűncselekmény gyanújával, egy férfi pedig elhagyta Finnországot, mielőtt elfoghatták volna, de Németországban őrizetbe vették január első napjaiban. A nyári esetek egyik áldozata azóta meghalt, de egyelőre nem tudni, hogy az ellene elkövetett erőszak következményeként vagy más okból - közölte egy rendőrségi forrás a Kaleva című lappal.

Négy erőszakcselekmény a közelmúltban történt. A rendőrség pénteken közölte,hogy három külföldi származású férfit gyanúsítottként őrizetbe vett. Az áldozatok kiskorú - 12-15 éves - lányok voltak, akikkel a gyanúsítottak a közösségi médiában léptek kapcsolatba, azt ígérve nekik, hogy cigarettát, alkoholt kapnak tőlük, ha találkoznak velük.

Juha Sipila miniszterelnök pénteken közleményt adott ki, amelyben szigorúan elítélte ezeket a bűncselekményeket. Közölte: megérti, hogy aggodalommal töltik el a lakosságot. Kijelentette, hogy a finn menedékjogi rendszer célja a kiszolgáltatott helyzetben lévők segítése, de "nem nyújthat védelmet bűnözőknek". Törvénymódosításokat hajtanak végre annak érdekében, hogy könnyebben lehessen kiutasítani az országból a súlyos bűncselekményeket elkövetőket - jelentette be.

Kai Mykkänen belügyminiszter közlése szerint az oului bűncselekmények elkövetésével Észak-Afrikából és a Közel-Keletről érkezett migránsokat gyanúsítanak. Ezekből a térségekből érkezik a legtöbb bevándorló az országba. A tárcavezető hozzátette, hogy új intézkedési szabályzat készül a szexuális indíttatású erőszakcselekmények megfékezésére.

A szexuális bűncselekmények Ouluban faji ellentéteket váltottak ki, a városban feszült a hangulat. Markus Kiiskinen rendőrségi tisztségviselő a Helsingin Sanomat című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy érzékelik a légkör megváltozását. Bár erőszakcselekmények nem történtek, a helybeliek ellenségesek a külföldiekkel az utcán, aminek óhatatlanul ártatlan emberek is áldozatul esnek. A bűnesetek miatt viszont szándékosan meghamisított információk is terjednek a közösségi médiában, és a helyi mecset ablakát már kétszer betörték tavaly. Megjegyezte, hogy menedékkérők korábban rendszeresen "üldögéltek" a helyi bevásárlóközpontban, de talán a megváltozott hangulat miatt mostanra eltűntek onnan.