2024. április 19., péntek

Megkezdi a meghallgatásokat a koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság

Megkezdi a tanúk és a gyanúsítottak meghallgatását a koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság a jövő héten, a beidézett egykori katonák között több máig aktív politikus is található. Ennek a nemzetközi bíróságnak is Hágában van a székhelye.

A háborús ügyekkel történő szembenézés a remények szerint enyhíthet a Szerbia és Koszovó közötti feszültségen, de az is lehetséges, hogy a húsz évvel ezelőtti események felelevenítése inkább tovább ront az amúgy is robbanásveszélyes viszonyon. Ezen felül a koszovói belpolitikai egyensúlyt is felboríthatják a bíróságon elhangzó információk, a beidézettek között ugyanis több máig aktív politikus is szerepel. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) egykori tagjait tanúként vagy gyanúsítottként hallgatják meg.
Az egykori UÇK-nak tagja volt Hashim Thaçi államfő, Ramush Haradinaj kormányfő és Kadri Veseli házelnök is. Amennyiben bármelyiküket is bűnösnek találná a bíróság, felborulna a politikai egyensúly Koszovóban, választásokat kellene tartani, és feltételezhetően a koszovói állampolgárok Nyugatba vetett bizalma is megrendülne, ők ugyanis úgy vélik, 1998-1999-ben a szabadságukért harcoltak az elnyomó szerbek ellen, és szabadságharcuk megalapozott volt.

A bíróság létrehozásáról szóló törvényt 2014-ben fogadta el a koszovói parlament, ám a testület mindmáig nem kezdte meg munkáját.

Az UÇK veteránjait tömörítő egyesület decemberben aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy szüntessék meg a különleges bíróságot.