2024. április 16., kedd

Tovább szedi áldozatait a tél

Nyugat-Európában a hó, Magyarország déli, illetve Vajdaság északi részein ónos eső okoz majd további fennakadásokat

Életét vesztette vasárnap reggel egy franciaországi sípályán két pályakarbantartó munkás, amikor véletlenül működésbe lépett egy robbanószerkezet, amelyet lavinák elindítására használtak volna, adja hírül a francia AFP hírügynökség.

A baleset a kelet-franciaországi Felső-Savoya megyei Morillon településnél történt. A két karbantartó épp arra készült, hogy a sípályák megnyitása előtt elvégezzék a lavinaveszély elhárítását, de az ehhez használatos robbanószerek véletlenül felrobbantak.
A fokozott havazás miatt erős - az ötös skálán négyes szintű - lavinaveszély van érvényben Felső-Savoyában - figyelmeztetett a francia meteorológiai szolgálat.

Nyugat-Európában másutt is nagy fennakadások vannak a szűnni nem akaró hó miatt. Eddig több mint 20 halottról adott hírt a sajtó, és az ítéletidőnek még nincs vége. Németországban és Svájcban leálltak a vonatok és az iskolák is zárva voltak. Németország öt körzetében rendeltek el rendkívüli állapotot.

Szerbiában az ország déli vidékein a hét derekán leesett nagy mennyiségű hó miatt hét községben rendeltek el rendkívüli helyzetet, tíz személyt kellett kimenteniük a hó fogságából, a hegyvidékeken az utak járhatatlanná váltak, illetve ezeken a területeken az áramellátás is akadozott.

Magyarországon ónos esőre figyelmeztetnek (fotó: MTI)

Magyarországon ónos esőre figyelmeztetnek (fotó: MTI)

A meteorológiai jelentések a továbbiakban sem túl biztatóak, Magyarország dél-nyugati felén a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső miatt riasztást adott ki, s hasonló időjárásra számíthatunk Vajdaság érszaki területein is.

Hétfő reggeltől hidegfronti hatásra felszakadozik a felhőzet és elszórtan záporok, hózáporok lehetnek. Erős, viharos északnyugati szél valószínű. Napközben +2 és 7 fok között ingadozik majd a hőmérő higanyszála. Kedden elszórtan alakulhatnak ki hózáporok és záporok is. A hajnal fagyos lesz, Közép-Szerbiában akár -10 fokig csökkenhet a hőmérséklet. Napközben fagypont körüli értékeket mérhetünk.