2024. március 29., péntek

Kóruszene a Zsinagógában

Ma, 20 órakor a Zsinagógában hangversenyezik a Sveti Serafim Sarovski szerb kórus, vezényel Božidar Crnjanski karmester.

Az 1995-ben alakult férfikórus a nagybecskereki Római Szent Melánia pravoszláv kolostor keretein belül működik Nikanor bánáti püspök áldásával. Többek között zenei szolgálatot teljesít a vasárnapi és ünnepi liturgiában az anyakolostorban és a szélesebb egyházi körökben. Fellépésein gazdag és sokszínű szerzemények előadásával népszerűsíti a kórus védőszentjét és dicsőíti az Urat nemcsak Szerbia-szerte, hanem a Németországban, Dániában, Svédországban, Magyarországon és másutt, ahol föllép az élő szerb diaszpóra közönsége előtt.

A műsorán szerepelnek a szerb, orosz szerzők legszebb kórusművei, valamint a nemzeti-hazaszerető szerzemények. Munkásságukért kitüntették őket Nagybecskerek Művelődési Díjával (2014), a Szent Nikolaj, a Szerb Pravoszláv Egyház vladikája érmével (2016) és más elismeréssel.

A kórust hivatásos karmester vezényli, tagjai hivatásos kórusénekesek, akiket az újvidéki Szerb Nemzeti Színház és a fővárosi Nemzeti Színház operatársulata, valamint az Újvidéki Művészeti Akadémia szerződtetett.

A ma esti koncerten Bojan Zdravić, Čedomir Radlovački, Aleksandar Tolimir és Božidar Crnjanski tenorénekesek, továbbá Predrag Šepelj baritonénekes, valamint Miloš Milojević és Vladimir Kusalo basszusénekesek Rahmanyinov, Mokranjac, Česnakov szerzeményeit és orosz népzenei számokat adnak elő.

A hangversenyre a belépőjegy 300 dinár. Megvásárolható a rendezvényt szervező Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága (telefon: 021/452-344) Templomudvar/Katolikus porta 2. alatti irodájában 8-tól 14 óráig, illetve 18 órától a Zsinagóga belépőjében, valamint a www.muzickaomladina.org honlapon.