2024. március 19., kedd

Készül a Šafáryk utcai parkoló projektumtervezete

Sikeres volt a Šafáryk és az Uspenska utca kereszteződésére tervezett, emeletes parkoló projektumtervezetének a kiválasztásáért kiírt pályázat, az újvidéki DBA vállalat lesz a kivitelező.

A Šafáryk utcai autóbusz-végállomás helyén többszintes parkolót építenek (Dávid Csilla felvétele)

A Šafáryk utcai autóbusz-végállomás helyén többszintes parkolót építenek (Dávid Csilla felvétele)

A városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal tavaly úgy döntött, a Đorđe Bajilo Architects vállalat készíti el a többszintes garázs projektumtervezetét, igaz csak ez az egy cég jelentkezett a nyilvános felhívásra. A Đorđe Bajilo Architects győztes vállalat az újvidéki Építészeti Intézménnyel, valamint az NS Geodet, a Home plan és a TVI vállalatokkal készíti a projektumtervezetet. A DBA vállalatnak 180 napja van, hogy befejezze a parkoló tervét, a munkáért 15 millió dinárt zsebeltek be – olvasható a 021.rs hírportálon.

A többszintű parkolót már évek óta szeretnék megépíteni, de a rendezetlen tulajdonjogi viszonyok miatt elhúzódott a terv megvalósítása. Tavaly azonban a telekrendezési terv alapján a városi költségvetésben előirányozták a szükséges pénzeszközöket az emeletes parkoló megépítéséhez, valamint a magántulajdonban lévő földterületeket és objektumokat is megvásárolhatták. Az ingatlanok felvásárlásáról a köztársasági kormány 2017. október 6-án hozott rendeletet.

Az emeletes parkoló megépítése kapcsán figyelembe vették a legutóbbi, városi telekrendezési tervet, valamint az itt lévő, Centar szálloda építészeti terveit is. A városi hivatalban elmondták, hogy a tervek szerint a parkolót négyemeletesre tervezik, és egy föld alatti szint is épül. A garázs mind az öt szintet beleértve, 9500 négyzetméteres lesz, ez nagyjából 350-400 parkolóhelyet jelent.

Emlékeztetőül: A telekrendezési terv szerint a garázst a Centar szálloda tőszomszédságában építik fel, és a Šafáryk és a Papp Pál utcából lesz megközelíthető. A többszintes parkolónak a tetejét egyenesre tervezték, az építészek felajánlották, hogy tetőkertet alakítsanak ki rajta. A projektum szerint a Šafáryk utcai autóbusz-végállomást áthelyezik, majd felújítják az Uspenska, a Šafáryk és a Stefan Stefanović utcát. A Zsidó utcában a kerékpárutat, valamint több helyen a járdát is kiszélesítik. A Mihajlo Pupin sugárút, az Uspenska utca és a Zsidó utca kereszteződésénél aluljárót építenek, a telekrendezési terv szerint így sokkal biztonságosabb lesz a közlekedés, vagyis az átkelés a túloldalra, egyúttal tehermentesítik ezt a forgalmas útszakaszt.