2024. április 20., szombat

Bállal kezdik az évet

Eredményes év után, mozgalmas év előtt a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ

Szokásához híven vidám hangulatban, bállal köszönti az új évet az Ady Endre Művelődési Központ a hétvégén, majd néhány napra rá a Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületével közösen bonyolítják le a Kisüsti és Kocsonyafesztivált.

A Durindó és a Gyöngyösbokréta megszervezésébe fektetett 2017-es erőfeszítések után a pihenés évének tervezte 2018-at a bácskossuthfalvi művelődési központ, azonban miután összegezték a múlt év történéseit, kiderült, hogy ehhez képest igen mozgalmas és eseménydús időszakon vannak túl – tudtuk meg Gogolyák Gabriella elnök asszonytól.

A 18 ifjú tagot számláló Cimborák szilárdsági koreográfiát tanult Kisimre Szerda Anna és Kisimre Árpád összeállításában, Lestár Antunović Karolina és Gulyás Győző közös koordinálásával. Ezt a táncösszeállítást a helyi falunapi és a szüreti-napi fellépések mellett például Gyulán, a Minden Magyarok Fesztiválján, a Gyöngyösbokréta mellett a községi szemlén, Borotán falunapi ünnepségen is bemutatták. A Kalamajka tánccsoportot, 40 gyermekkel, Kotek Lóránt és Lestár Antunović Karolina vezeti, számukra Brezovszki Tamara és Roland állította össze a koreográfiát. Ők nyírségi táncokat mutattak be az év folyamán, amivel a Kőketáncon arany minősítésben részesültek. Valamennyi tánccsoport részt vett a a bácskossuthfalvi falunapi és a szüreti-napi ünnepségek színpadi fellépésein. Mindemellett a közelmúltban részt vettek a bajmoki Dózsa György Művelődési Központ évzáró ünnepségén, korábban a Palicsi Magyar Sokadalom és a zentai Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom forgatagában is bemutatkoztak, illetve versenyeztek.

Gogolyák Gabriella (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Gogolyák Gabriella (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A tánccsoport betlehemes játékkal örvendeztette meg a falu családjait, illetve egy szabadkai és palicsi idősek otthonában is jártak az összeállítással. Az idén Kalocsai táncokat tanulhatnak majd, és mivel ezt még az Adyban nem táncolták, ezért teljesen új viseletet kell biztosítanunk a gyerekeknek. Ebben számítunk a Tarka Virág Kézimunkacsoportunk szaktudására, hogy keszkenőket, kötőket és más szükséges kelléket hímezzenek a gyerekek számára. A legkisebbjeink 30-an vannak, Gogolyák Renáta vezetésével a Pántlika tánccsoport Somogyi gyermekjátékokkal a Kőketáncon bronz minősítést ért el, ők is résztvevői voltak a falunapi és a szüreti-napi fellépésnek, illetve felléptek a faluban rendezett nemzetközi Taekwondo-torna megnyitó ceremóniáján. Hamarosan Somogyi koreográfiát tanulhatnak majd a gyerekek – mesélte az Ady elnöke. Arról is hallhattunk, hogy múlt évben egy új szakcsoporttal bővült a művelődési központ.

– A Kalamajka tánccsoport lánykáiból megalakult a Csicsergők lánykórus, ők már az év decemberében, a Kincsek a nagyi spájzából elnevezésű rendezvényen bemutatkoztak. Emellett a Gogolyák Renáta, Farkas Rebeka kettős pedig a Durindón is szerepelt. A Rezeda asszonykórusunk 8 tagot számlál, és a helyi, de a környékbeli és a magyarországi népzenei találkozókon is öregbítik a falunk jó hírét – tudtuk meg Gogolyák Gabriellától, aki elmondta azt is, hogy a Tarka virág kézimunkacsoport 30-as tagsága mostanra 20-ra csökkent. Jó hír viszont, hogy az újabb, modernebb kézimunka technikák iránt érdeklődnek a fiatalabbak is, így például a dekupázs technika és a fonalgrafika műhelymunkáinkra is többen jelentkeznek.

– A nyáron immár többedik alkalommal megszervezett táborunkba 30 gyermek és 20 felnőtt vett részt a fonalgrafikai foglalkozásokon. Egy alkotóműhely megszervezésének az ötletére zöld utat kaptunk a Magyar Nemzeti Tanácstól, így egy varrógépet tudtunk beszerezni a megítélt támogatásából. Továbbá egy a textilszélek eltisztázására szolgáló eszközre, illetve két varrógépre nyertünk támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumának Csóri Sándor Alapján keresztül – hallhattuk az elnök asszonytól, aki elmondta, hogy február első felében szervezik meg a hagyományos disznótoros étkek kóstolóját, a népszerű Torkos csütörtök elnevezésű estjüket, majd a Tarka virág kézimunkacsoport megalakításának 25. évét jegyében szerveznek több rendezvényt, de hagyományos nőnapi bál, és a Tavaszi zsongás kézműves kiállítás is szerepel az elképzeléseik között. Továbbá a nyarat is az eddigi lendülettel és programokkal szeretnék megtölteni. Mindezt sikeres pályázatok függvényében tudják megvalósítani, így ez után is számítanak Bácskossuthfalva, Topolya község támogatására, de a Magyar Nemzeti tanács, a Bethlen Gábor Alap, a Szekeres László Alapítvány, valamint a tartományi szervek anyagi forrásaira is.