2024. április 24., szerda

Új utakon négy X-en túl is

Negyven éves lesz az idén a temerini TAKT

A Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor (TAKT) újító, alternatív irányvonalat képvisel Temerin művelődési életében. Amikor 2003-ban a TAKT civil szervezet megvásárolta a temerini tájház épületét, tevékenységi köre kibővült: a képzőművészeti szakcsoport mellé egy néprajzi is társult, amelynek feladata a ’70-es és a ’80-as években összegyűjtött tárgyi és szellemi néprajzi kincs publikálása. Nemrégiben megalakult a harmadik szakcsoport is, amely a nyári rendezvények megszervezésében jeleskedik.

A TAKT berkein belül sokrétű munka folyik, a szervezet magja és ütőere mégis a képzőművészeti tevékenységi kör, ezen belül is a maga a tábor, amely idén nyáron 40. évfordulóját ünnepli. Az új évben a tervezett programok zömmel a jubileum köré csoportosulnak. Ezekről a tervekről Ádám István, a TAKT elnöke nyilatkozott lapunknak.

-A téli időszak egy civil szervezet életében a pályázatok elszámolásának az időszaka, amikor kicsit visszapillantunk az elmúlt évre. Ezzel kapcsolatban meg kell említenem, hogy nagyon gazdag programmal zártuk a 2018-at. Színházi produkciók, koncertek, táncház, hagyományápoló tábor is zajlott nyáron a tájház udvarában, szinte minden hétvégén be lehetett térni hozzánk. Az udvarban helyi támogatással tavaly egy nyári színpad is létesült, a néhány évvel ezelőtt megépült Alkotóház pedig még több lehetőséget kínál. Sajnos, a kiállítóterem tetőszerkezetének szigetelése még hátra van, ezért télen még nem tudunk rendezvényeket szervezni.

A TAKT mindig egy kísérletezőbb, újító szellemű művészréteget vonzott. Így van ez negyven év után is?

-Ilyen zsánerű alkotótábor nem nagyon van, így erre nagyon büszkék vagyunk és természetesen ilyen irányban folytatjuk a munkát a jövőben is. Ezért is fontos számunkra, hogy a fiatalokat felkaroljuk, hisz kísérletező kedv leginkább bennük van. A KMV-n feltűnő tehetségek a nyári táborainkban rendszerint ingyen vehetnek részt. Idén kerek évfordulóra készülünk és átfogó képet szeretnénk mutatni az elmúlt évek táborairól. Ebből a célból 40 pannót készítünk, a képek gyűjtése folyamatban van. Jövő tavaszra tervezzük a veteránok TAKT-találkozóját. Visszahívnánk azokat a ma már befutott művészeket, akik ifjú táborlakóként nálunk bontogatták szárnyaikat. A találkozót több napon át szakmai előadással, kulturális programokkal töltjük majd meg. Idén ennek a megszervezése lesz a fő tevékenységünk -magyarázta Ádám.

Maga a tájház és az udvarában elhelyezkedő Alkotóház egész évben látogatható. Két évig ott élt Sziveri János költő, Illés Sándor író hagyatékából pedig megépült egy emlékszoba. Tavaly az MNT jóvoltából Sörös Imre emlékszobrot lepleztek le, tavasszal pedig az első udvarban emléktáblákat helyeznek majd el, az első világháborúban elesett temerini katonák emlékére.