2024. április 20., szombat

Stabil árak, változó kereslet a fatelepeken

A tél kellős közepén járunk, és bizony az elmúlt napokban, hetekben az időjárás is az évszaknak megfelelően alakult. A hőmérő higanyszála általában fagypont alatt maradt, és csak hébe-hóba, napközben tapasztalhattunk kisebb felmelegedést nulla fok feletti hőmérséklettel. Hogy a hangulat igazán télies legyen, arról a hó gondoskodott, amely több hullámban látogatott meg bennünket. A hó és az alacsony hőmérséklet hatására az utak is csúszóssá váltak, így minden adott a január maximális kiélvezéséhez.

Raklapos fát is vásárolhatnak az érdeklődők (Fotó: Gergely Árpád)

Raklapos fát is vásárolhatnak az érdeklődők (Fotó: Gergely Árpád)

A téli örömöket azonban a legtöbben a fűtött szobákban szeretik megélni, ehhez pedig ugyebár fűteni kell – már ha van mivel. Akik Szabadkán a Távfűtőművek felhasználóinak mondhatják magukat, viszonylag egyszerű helyzetben vannak, a kényelemért és az állandó ellátásért „csak” fizetniük kell, de ugyanez mondható el azokról is, akik a Gázművek szolgáltatásait veszik igénybe, csakúgy mint azok, akik elektromos árammal igyekeznek felfűteni a lakóépületüket.

A fűtés a legtöbb izgalmat minden bizonnyal azok számára tartogatja, akik ehhez szilárd tüzelőanyagot használnak, hisz idejében meg kell rendelni a szenet, a fát, illetve arra is oda kell figyelni, hogy a tüzelő mikor mennyibe kerül. A hab a tortán, hogy a fűtőtesteket és a kéményeket rendszeresen karban kell tartani, és bizony a begyújtás is a családtagok feladata, csakúgy mint a tűz életben tartása. Aki szilárd tüzelőanyagot használ, általában igyekszik a nyár vagy az ősz folyamán beszerezni a télire valót. Aki azonban ezt elmulasztotta, az természetesen a téli hónapokban is megvásárolhatja a legszükségesebbeket.

A téli hónapokban is van kereslet a tűzifa iránt (Fotó: Gergely Árpád)

A téli hónapokban is van kereslet a tűzifa iránt (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai Hepek és Szeles és fiai fatelepektől, valamint a csantavéri Denispromettől kapott információink szerint mind a tűzifa, mind pedig a szén ára változatlan az őszi árakhoz képest, sőt egyes szénfajták ára évek óta változatlan.

A Hepek fatelepen a bükk és a tölgy köbméterenként 6000 dinárba kerül, míg az akácfa ára 5800 dinár. Itt raklapos fát is vásárolhatnak az érdeklődők. Ezek ára 6500 és 11 500 dinár között mozog. A legolcsóbb a fenyő, és emellett mérettől függően három különböző kategóriájú bükköt vásárolhatnak az érdeklődők. A Hepek fatelepen a boszniai kőszén ára tonnánként 14 300, a szárított széné 13 800, a kostolaci lignité pedig 8500 dinár. Ezen cégnél a tavalyi év azonos időszakához képest alacsonyabb forgalomról számoltak be, viszont az elmúlt napokban megnövekedett a kis mennyiségű rendelések száma. A kiszállítási idő 1–2 nap.

A szén ára változatlan az őszi árakhoz képest (Fotó: Gergely Árpád)

A szén ára változatlan az őszi árakhoz képest (Fotó: Gergely Árpád)

A Szeles és fiai fatelepen az akácfa köbméterenkénti ára 5600, a bükké 5800 dinár, míg a lignitet tonnánként 7800, a szárított szenet pedig 13 200 dinárért kínálják. Az árak itt sem változtak az elmúlt időszakban, és elegendő mennyiségű áruval rendelkeznek az elkövetkező időszakra. A kiszállítási idő ezen cég esetében is 1-2 nap. Ami az érdeklődést illeti, a vállalat képviselője arról számolt be lapunknak, hogy a forgalmuk az ősszel alacsonyabb volt, mint általában, jelenleg viszont a szokásosnál többen vásárolnak tüzelőt, ennek oka talán az lehet, hogy a vásárlók enyhébb télre számítottak.

A csantavéri Denispromet vásárlói köre több településre is kiterjed, 1–2 napon belül Tornyosra, Bogarasra, Nagyfényre is kiszállítják az árut. Ezen fatelepen a bükköt, a tölgyet és az akácot egy árban kínálják, 6400 dinárért. A kostolaci szén ára tonnánként 9300 dinár, a pljevljai félkőszéné 12 700, a kőszéné pedig 15 000 dinár. Ezen fatelepen az őszhöz képest a forgalom megcsappanásáról számoltak be.

A fatelepektől kapott információink szerint drágulás nem várható, habár a hírek szerint a tűzifa esetében a nehezebb szállítási körülmények miatt lehetséges minimális árkorrekció.