2024. április 19., péntek

A magyarkanizsaiak Görögországra esküsznek

Sokan utaztak az ünnepek alatt is

Magyarkanizsa legnépszerűbb utazási irodája, a New Travel Plus évszaktól függetlenül széles körű választékot nyújt az érdeklődőknek.

Mindent egy helyen találhatnak meg, a város eddig páratlan irodája ugyanis összegyűjti a szervezéssel foglalkozó ügynökségek ajánlatait azok számára, akik a hideg mínuszokból a nyárias melegbe utazna, de azoknak is, akik a síelést választják, és természetesen a nyaralások intézésében is segítenek. Már most sokan gondolnak a nyárra, köztük olyanok, akik el is mennek a zord és üres utcákból a trópusi éghajlatra, de az előre tervezők már most megkezdték lefoglalni a nyári utaikat, hogy mire az idő odaér, aggodalom nélkül, mindent gondosan előre megtervezve csak hátradőljenek és élvezzék a kikapcsolódást. Ebben tud segíteni az iroda vezetője és tulajdonosa, Farkas Grubin Danica, aki többéves tapasztalattal a háta mögött biztos kezekben tartja a kirándulni vágyók ügyeit, de azokét is, akik több hétre menekülnek a hétköznapok fogságából, ám ha tanácstalan valaki, akkor is megannyi ajánlatot elénk tárva segít tájékozódni az útvesztőben, az édes terhet is leveszi a vállunkról, ha épp arra van igény.

Mennyit utaztak az ünnepek alatt a magyarkanizsaiak?

– A karácsonyi és az újévi ünnepeket meglepően sokan kötötték egybe utazással. Nemcsak a közeli célpontok voltak népszerűek, hanem távolabbi célpontokat is kerestek a helyiek. A New Travel Plusban nem mi magunk szervezzük az utakat, hanem mivel számtalan utazási irodával dolgozunk együtt, ezek közül mindig ki tudjuk szűrni a legkedvezőbb és legmegfelelőbb ajánlatot. Rengeteg üdülést, kirándulást, nyaralást és telelést kínálnak ezek az irodák, és némelyiknél azt is meg tudjuk oldani kellő számú érdeklődő esetén, hogy szinte kaputól kapuig szállítsák az utasainkat. Nagyon jellemző volt, hogy akik utazni vágytak, előnyben részesítették Hurghadát, köztük akadtak olyanok is, akik ott töltötték a karácsonyt és az újévet is. Ez igencsak meglepő, mert a távolabbi utak egyre népszerűbbek, többek között Mexikó, a Maldív-szigetek örvendnek nagy népszerűségnek. A télből a nyárba vágynak az emberek, ezt mutatja a tendencia. Persze vannak olyanok is, akik a téli sportok szerelmeseiként a síelést választják. Sok ilyen út közvetítésében is részt veszünk, ezek tekintetében elmondható, hogy Kopaonik viszi el a pálmát.

Gondolhatjuk, hogy egy egyiptomi kiruccanás, főleg télen, nem az üres zsebűeknek van kitalálva.

– Korrekt árak vannak Hurghadában, akár télről, akár nyárról beszélünk. Nagyjából egy személy 2–300 euróból meg tud úszni egy ilyen utat, hat-hét ottalvással. Ez magában foglalja a repülőjegyet, a szállást, az all inclusive transzfert. A téli kínálatok közül a messzibb úti célokat is választják, így Franciaországot, Olaszországot, ami azért jóval busásabb árú, vannak viszont, akik Jahorinát nagyon szeretik, de Ausztriát is sokan választják síelésük helyszínéül.

Honnan jönnek az érdeklődők?

– Elsősorban Magyarkanizsa község a célközönségünk, de Szabadkáról és környékéről is voltak már utasaink. Ami érdekességszámba megy, hogy több magyarországi ügyfelünk is volt már, mert azért halkan, de elmondható, hogy mi sokkal kisebb árréssel dolgozunk, és sokkal kedvezőbb feltételekkel, jóval olcsóbban tudunk utakat ajánlani, mint az anyaországi irodák. Több ezer eurós különbségre is volt már példa egy nagyobb nyaralás alkalmával.

Mi tekinthető a legkeresettebb úti célnak?

– Hat éve működik az utazási iroda, ez alatt az idő alatt határozottan Görögország volt a legkeresettebb, ha a főszezont tekintjük. Idén nagyon szép és viszonylag olcsó kirándulásokat tudunk kínálni szerb és magyar útvezetőkkel, magyarkanizsai indulással, például Prágába, de a velencei karneválra is megbízható és remélhetőleg maradandó élményekkel kecsegtető, négynapos kirándulást kínálunk. Ha van igény rá, azt is megszervezzük, tehát az igények is diktálhatják nálunk a tempót és a kínálatot.

A nagyon drága, egzotikus helyszínekre van-e kereslet?

– Természetesen van egy réteg, mely megengedheti magának, de elmondható, hogy évről évre egyre több utas van. A pénztelenség tapasztalatom szerint nem abban mutatkozik meg, hogy az emberek nem mennek el például nyaralni, hanem inkább olcsóbb utat választanak.

Van-e valami változás a törvényeket illetően?

– Országfüggő, hogy egy-egy utazás előtt milyen papírokat, illetve milyen orvosi vizsgálatokat kérnek, de kirívó változások nincsenek. Például a vízumkérelmek ügyintézésében is tudunk segíteni, de a hozzánk fordulókat teljes mértékben útba tudjuk igazítani, hogy milyen védőoltásokat kell felvenniük, vagy teszem azt, milyen egészségügyi vizsgálatokon kell átesniük.

Vannak-e olyan utak, amikről inkább lebeszélitek az utast?

– Az időjárási viszonyokat figyelembe véve természetesen szoktunk tanácsot adni, például Thaiföldre nem ajánlunk áprilisban vagy májusban utazást. Kubai utazásról beszéltünk már le várandós anyukát. Biztonság tekintetében pillanatnyilag nincs olyan hely, amiről határozottan lebeszélnénk az utast.