2024. április 18., csütörtök

Törökbecsén legrosszabb a víz minősége

A magas bórtartalom miatt új technológiai eljárást kell majd alkalmazni a víztisztítás során, ezért késik a vízgyár megépítése

Hiába kapott a törökbecsei önkormányzat 115 millió dinárt a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságtól a víztisztító üzem első szakaszának megépítésére, a község olyan komoly műszaki problémákkal szembesült a tavaly őszre tervezett beruházás megkezdése előtt, amik miatt az építkezést kénytelenek voltak későbbre halasztani a szakemberek. Annak ellenére, hogy a megítélt összeget vissza kellett utalni a tartományi kormánynak, Saša Maksimović polgármester bizakodó a tervezett vízgyárral kapcsolatosan. Elmondása szerint a beruházás megkezdéséhez szükséges pénzt az idei költségvetésbe is betervezte a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság. A község első emberre nemrég beszélt erről a helyi televízió egyik műsorában.

– Megépíthettük volna a vízgyárat, de nem kaptuk volna meg a működési engedélyt, az előírások szerint ugyanis ehhez a víz bórtartalmát is ki kellett volna vizsgálnunk. Mivel mi ezt nem tudtuk, az általunk elvégzett vízelemzés ezt az adatot nem tartalmazta. Mint kiderült, a mi vizünkben a megengedettnél háromszor több bór található. Az egész országban Törökbecsének és Nagybecskereknek van a legrosszabb vize, mi több, a törökbecsei a nagybecskerekinél is sokkal rosszabb minőségű. A bórtartalom miatt napoltuk el az üzem építését, mivel ennek az információnak a tükrében teljesen más víztisztítási eljárást kell alkalmaznunk. Nekünk meg kell oldanunk ezt a problémát, ezért új műszaki tervdokumentáció készül. Azt, hogy milyen összetett problémáról van szó, az is alátámasztja, hogy valószínűleg Törökbecse lesz Szerbia egyetlen olyan városa, ahol kétlépcsős szűrést kell alkalmazni – jelentette ki Saša Maksimović.

A polgármester egy jó hírrel is szolgált, eszerint márciusig elkészül az új tekepálya Törökbecsén, így a város kiváló sportolóinak ezentúl nem kell más városokban edzeni, hanem végre hazai pályán készülhetnek a versenyekre.