2024. március 29., péntek

Györére rámosolygott Fortuna

A zentai az orosz Donszkojjal kezd Melbourne-ben – Đoković Nadallal vagy Federerel csak a döntőben találkozhat – Kecmanović, Troicki és Jorović a selejtező döntőjében

Ha valaki 91. a világranglistán, nem számolhat azzal, hogy pazar sorsolása lesz a grand slam-tornán. Sok szerencse kell ahhoz, hogy a rajton elkerülje a magasan rangsorolt kiemeltek egyikét. Györe László esetében az utóbbi történt, Fortuna istennő rámosolygott, és a tegnapi melbourne-i sorsoláson a 28 éves és listán 95. orosz Jevgenij Donszkojt kapta, akivel először játszik a táblán, viszont tavaly Bázelban és két éve Budapesten selejtezőben kétszer már legyőzte. Györe tehát esélyt kapott, hogy pályafutása során másodszor jusson túl a nagy tornák nyitókörén. Ha megtartja az orosz elleni hagyományt, a zentai a 2. fordulóban vagy a kiemelt olasz Marco Cecchinatóval, vagy pedig a zombori Filip Krajinovićtyal találkozik.

A hatszoros melbourne-i bajnok Novak Đoković a selejtezőből várja első ellenfelét, a másodikban Jo-Wilfried Tsonga, a harmadikban Dennis Shapovalov vagy Taro Daniel, a nyolcaddöntőben David Goffin vagy Danil Medvegyev, a negyeddöntőben Kej Nisikori vagy Fabio Fognini, az elődöntőben pedig Alexander Zverev, Dominic Thiem, Miloš Raonić vagy Borna Ćorić a lehetséges rivális.

A fentiekből adódik, hogy az Australian Openen Đoković két legnagyobb riválisa egyikével, Rafael Nadallal vagy Roger Federerrel csak a döntőben találkozhat. Nadalnak a negyeddöntőben Kevin Anderson, Federernek a nyolcaddöntőben Sztefanosz Cicipasz, a negyeddöntőben pedig Marin Čilić vagy Karen Hacsanov lehet az ellenfele. Andy Murray Čilić ágára került és a spanyol Roberto Bautistával kezd, Stan Wawrinka pedig Zverev ágán fut.

Fucsovics Márton első ellenfele a spanyol Albert Ramos, majd Ćorić következhet, míg Dušan Lajović az uruguayi Pablo Cuevasszal, Janko Tipsarević meg a bolgár Grigor Dimitrovval kezd.

A női mezőnyben Aleksandra Krunić első ellenfele a kazah Zarina Dijasz, Babos Tímea pedig a nyitókörben a tunéziai Ons Jabeurral játszik.

A selejtező tegnap lebonyolított 2. fordulóját három szerbiai vészelte át. Viktor Troicki ma a 26 éves és a ranglistán 172. barbadosi Darian Kinggel, Miomir Kecmanović a 24 éves és 127. brazil Thiago Monteiróval, Ivana Jorović pedig a 22 éves és 132. brit Harriet Darttal mérkőzik. Valamennyiük esetében ez lesz az első egymás közötti összecsapás, és kétesélyes csaták jósolhatóak. Mint feltételezni lehetett, Peđa Krstin simán kikapott az amerikai Tim Smyczektől, Stollár Fanny súlyos veresége a montenegrói Danka Kovinićtól nem kis meglepetés.