2024. március 29., péntek

Készül az Antigoné 1918 produkció

A újvidéki Szerb Nemzeti Színház híreiből

A tartományi székváros Szerb Nemzeti Színházban javában folynak az Antigoné 1918 c. produkció próbái. Az új esztendő első drámai előadását Milan Nešković állítja színpadra, a szövegkönyvet Maja Todorović, az előadás dramaturgja írta. A díszletet Željko Piškorić, a jelmezt Biljana Grgur tervezte, a koreográfus Andreja Kulešević, a zenét Vladimir Pejković szerezte, a videómunkáért Nikola Ljuca a felelős.

Szophoklész ismert Antigoné c. antik görög tragédiájában Kreón Théba újonnan megválasztott királya. Két uralkodó testvér egymás gyilkosa lett. Kreón parancsot ad: az egyik testvért eltemetteti, a másikat bűnösnek kiáltja ki, és megtiltja, hogy bárki eltemesse. Ezzel meggyalázza az emlékét.

Antigoné, a két testvér húga, Kreón fiának menyasszonya szembeszáll a döntéssel, és eltemeti másik bátyját is. Tettével megkérdőjelezi Kreón hatalmát, tehát meg kell halnia. Még akkor is, ha a fiatal nő nem lázadásból cselekedett, hanem szeretetből. Még akkor is, ha a nép és minden családtag vele ért egyet. Kreón nem visszakozik, nem magyarázkodik, mert kemény férfi, kemény apa, kemény uralkodó...

Az antik tragédia alapján készült Szerb Nemzeti Színház-produkció párbeszédet folytat a Nagy háborúval, és az azóta eltelt több mint száz évvel.

A szerepeket a rendező elképzelése szerint Milica Grujičić (Antigoné, Haimón menyasszonya), Nenad Pećinar (Kreón, a szerb hadsereg tábornoka az első világháborúban), Tanja Pjevac (Iszméné, Antigoné testvére), Branislav Jerković (Haimón, Kreón fia, Antigoné vőlegénye), Milan Kovačević (Teiresziás), Sanja Mikitišin (Euridiké, Kreón felesége, Haimón édesanyja) alakítja. A kórus, elsősorban az antik kórus megtestesítője, majd a dráma, azaz az 1918-ból származó katonaság, végül korunk népének a képviselői szerepében Grigorije Jakišić, Dragan Kojić, Jovana Pleskonjić, Marko Savković és Aleksandra Pejić lépnek színpadra.

A bemutató e hónap 24-én lesz 19.30-kor a Szerb Nemzeti Színház Pera Dobrinović-színpadán, az első ismétlésekre 25-én és 26-án, 19.30-kor kerül sor ugyanott.