2024. április 19., péntek

Kína beszállna a Koreai-félsziget atommentesítésébe

Kína kész tevékenyen közreműködni a Koreai-félsziget atommentesítésében – erősítette meg Hszi Csin-ping államfő, miután Pekingben találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. Hszi elmondta: Phenjannal együtt érdekeltek abban, hogy a cél megvalósítása érdekében egyesítsék erőfeszítéseiket másokkal is. Kijelentette: a béke és biztonság megteremtése érdekében hozzájárulnak az atommentesítéshez, s építő szerepet vállalnak a régió tartós békéjének megteremtésében.

Az észak-koreai vezető kifejezte reményét, hogy más érdekelt felek is támogatják a Koreai-félsziget atommentesítési folyamatát. Kim azt is fontosnak tartja, hogy a folyamatba bekapcsolódók figyelembe vegyék a phenjani aggodalmakat, s erőfeszítéseiket egyesítve törekedjenek a kérdés rendezésére, a teljes körű megoldására. Hozzátette: Phenjan következetesen megvalósítja a nukleáris leszerelést, és kizárólag a békés párbeszéd útján szeretne megállapodni a Koreai-félsziget atomfegyvereinek felszámolásáról.

Kim aggodalommal szólt arról, hogy épp akkor jutottak zsákutcába az atommentesítésről szóló tárgyalások az Egyesült Államokkal, amikor kedvező folyamat kezdődött kapcsolatrendszerükben. Megígérte ugyanakkor, hogy Donald Trump amerikai elnökkel tartandó második találkozója olyan eredményeket hoz majd (a Koreai-félsziget nukleáris leszerelése terén), mint amilyet a nemzetközi közösség elvár.

Az észak-koreai vezető – felesége, Ri Szoldzsu és kísérete társaságában – kedden érkezett (a legnagyobb titokban) kétnapos látogatásra Pekingbe, s még aznap egyórás megbeszélést folytatott a kínai elnökkel, akivel feltételezhetően áttekintette a Trumppal tervezett újabb találkozója előkészítését. A phenjani delegáció tagja volt Ri Jong Ho külügyminiszter és Kim Jong Csol, az Egyesült Államokkal folytatott nukleáris témájú megbeszélésekért felelős főtárgyaló is. Kim szerdán utazott haza.

Látogatása idején szinte alig közöltek néhány információt az úti céljáról. Mindkét fél igyekezett mindent eltitkolni. Egy ideig azt sem lehetett tudni, hogy valóban Kim járt-e Pekingben. Azóta kiderült: valóban őt fogadták Kínában, ahova ráadásul hivatalos látogatásra érkezett.