2024. március 28., csütörtök

Kikapcsolódás és tudásszerzés

Ma, azaz szombaton véget érnek a szabadkai VM4K téli táborai
A gyerekek Szabó Nórával pingvineket készítettek műanyagflakonból

A gyerekek Szabó Nórával pingvineket készítettek műanyagflakonból

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban a hét folyamán különböző foglalkozásokra került sor. A gyermekeknek meghirdetett, öt napig tartó Téli varázs tábor programjai a változatosság jegyében zajlottak. A tábor során a gyerekek kézműves foglalkozásokon is részt vettek. Az elmúlt napokban természetes anyagokkal, csuhéval és szalmával dolgoztak, tegnap, azaz pénteken pedig Szabó Nóra foglalkozásvezetővel, lapunk munkatársával, műanyagflakonokból pingvineket készítettek. Végül egy egész pingvinsereg sorakozott az asztalon, volt ott csodálkozó tekintetű, kalózosan félszemű, lányosan hosszú szempillájú és szemüveges pingvin is. Szabó Nóra több mint tíz éve hobbiszinten kézműves ékszereket készít. Kiállításokon, vásárokon is részt vett, de már több ízben tartott foglalkozásokat is. A Téli varázs táborban a környezettudatosságot hangsúlyozta:

– A pingvinek kötődnek a téli témához, viszont fontosnak tartottam, hogy felhívjam a gyerekek figyelmét a környezettudatosságra, az újrahasznosításra is. A környezettudatos hozzáállás nagyon szépen kialakítható már kis korban. Egy kézműves foglalkozás lehetőséget ad arra, hogy erről játszva tanuljanak a gyerekek, és mire felnőnek, természetessé váljon a számukra. Ugyanakkor arra is jó, hogy fejlessze a finommotorikát, kiváltképp a kisebbek esetében. Amíg a pingvineket csinosítottuk, beszélgettünk a környezetvédelemről, a szelektív hulladékgyűjtésről, és arról is, hogy hulladékanyagokból akár különböző játékokat és tetszetős dísztárgyakat készíthetnek. Foglalkozás előtt a szülőket is megkértük, hogy gyűjtsenek műanyagflakonokat, így a családok erre a témára otthon is ráhangolódhattak. A gyerekekkel beszélgetve kiderült, hogy nem csupán az iskolában, hanem odahaza is készítettek már műanyagflakonokból különböző tárgyakat, például madáretetőt. A foglalkozások során egyik kedvencem a műanyagflakon, pont azért, mert sok mindent lehet belőle készíteni. Ha például az alját bekenjük festékkel, virágmintás pecséteket is „gyárthatunk”– tudtuk meg Szabó Nórától.

A Téli varázs táborban a gyerekek zenével, hangszerekkel és táncokkal is ismerkedhettek. Csütörtökön Juhász Gábor, a Juhász Zenekar vezetője, a népi értékekre irányította a figyelmüket:

– A Juhász Zenekar eddig hét lemezt adott ki, ezek közül kettő gyermekekhez szól. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeket minél korábban megismertessük a népzenével, a népi hangszerekkel és a hagyományainkkal. A VM4K-ban ezúttal a zenekar egyik tagjával, Dvorácskó Szebasztiánnal tartottunk táncházzal egybekötött foglalkozást. Azzal kezdtük, hogy az ember legfontosabb hangszere a hangja, ezért azt is fontosnak érezzük, hogy a gyerekeknél természetesen jöjjön az éneklés. Úgy is zenélhetünk, hogy nincs hangszerünk, az éneklést kísérhetjük a kezünkkel és a lábunkkal, ha például tapsolunk és dobbantunk. Ezáltal ritmusgyakorlatokat is végeztünk. Az ütőhangszerekkel folytattuk, hiszen ezek voltak az emberiség első hangszerei. Amikor ugyanis egyszerre többen akartak táncolni, valami hangosabb kellett. Ütőgardont is mutattunk és elmondtuk, hogy miből készül. Rátértünk a fúvós hangszerekre is, a hatlyukú pásztorfurulyát emeltük ki, hiszen a környezetünkre ez a legjellemzőbb. Lassan áttértünk a húros, pengetős hangszerekre. Megmutattuk az asztali citerát és a tamburát, amelyek szintén jellemzőek a környezetünkre. A vonós hangszerekkel folytattuk, kiváltképp a hegedűvel és a brácsával, de szóltunk a nagybőgőről is, és arról, hogy a zenekarokban a különböző hangszerek milyen szerepet töltenek be. A foglalkozás hangulatát zenével fokoztuk, a gyerekek megtanulták a Télen nagyon hideg van című dalt, mert az most nagyon aktuális. Táncoltunk is, ebben Csizmár Rita volt a segítségünkre. Miután kifáradtunk, a farsangról beszélgettünk, hiszen ennek időszakában járunk. Télűző mondókát és dalt is megtanultak a gyerekek, végül pedig az Ördög útja című moldvai körtáncot. Mindenki nagyon ügyes volt, észrevételeim szerint eléggé tájékozottak a kisebbek is a hagyományok, a népzenék terén. A gyerekek együttműködőek és érdeklődőek voltak. Igyekeztünk fenntartani a figyelmüket. Ebben van már tapasztalatunk, farsang idején sok gyermekkonceret tartunk, járjuk a falvakat, óvodákat, iskolákat. A hangszerbemutató rendhagyó volt a számunkra, de nagyon szívesen készültünk fel rá – hallottuk Juhász Gábortól.

Nem csupán néptánclépéseket tanultak a gyerekek. Modern- és szabad táncokat a horgosi Ágoston Lénárd mutatott nekik. A fiatal táncos Szegeden versenytánccal foglalkozik:

– Többféle táncot és mozgássorozatot gyakoroltunk a gyerekekkel, a szombati nap pedig a diszkóé lesz. Anyukám és apukám hatására először a néptáncot tanultam, ötévesen már táncoltam, azután egyre inkább a modern tánc kezdett el érdekelni. Emellett a dekorációk világa is vonz, a lufiszobrászatot is elsajátítottam és ezt is megmutatom a gyerekeknek – mondta Ágoston Lénárd.

Időközben az informatikatábor résztvevői is sokat tanultak. Vörös Csaba informatikatanár eredményes munkafolyamatról számolt be:

– Gyorsabban haladtunk, mint azt gondoltam volna. A tanulók elkészítették önálló játékukat és kipróbáltuk azt is, hogyan lehet a segítségünkre egy virtuális asszisztens. A Rubik-kockával is remekül boldogultunk, a gyerekek otthonról is hoztak kockákat és elhívtunk egy olyan illetőt is, aki profinak számít a kirakásában. Emellett olyan oldalt mutattam, amely magyar nyelvű utasításokat tartalmaz, és egyfajta kapaszkodóként gyors segítséget nyújthat. A tábor idején sokat fejlődtek a gyerekek és sok mindent elsajátítottak – szögezte le Vörös Csaba.