2024. április 19., péntek

A hó miatt nincs tanítás

Öt szerbiai községben rendkívüli helyzetet rendeltek el a zord időjárás miatt

A tél az ország déli vidékein nagy erőkkel tombol. A nagy mennyiségű hó miatt öt községben rendeltek el rendkívüli helyzetet, hiszen eddig tíz személyt kellett kimenteniük a hó fogságából, jelentette be Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetője.

Nišben egész nap havazott (Fotó: Beta)

Nišben egész nap havazott (Fotó: Beta)

Marić elmondta, a hegyvidékeken járhatatlanok az utak, illetve ezeken a területeken az áramellátás is nehézkes, ezért rendeltek el rendkívüli helyzetet Nova Varoš, Ivanjica, Arilje, Lučani és Raška területén. Ezekben a községekben a katasztrófavédelmi szolgálatok ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, hogy szükség esetén minél gyorsabban be tudjanak avatkozni. Mindaddig járják majd a terepet, amíg nem enyhül a helyzet.

– Eddig 11 alkalommal kellett beavatkoznunk és 10 embert evakuáltunk. Öt súlyos betegnek siettünk a segítségére, és egy kisbabát, akinek magas láza volt, szállítottunk el Bor területéről a legközelebbi kórházba. Várhatóan enyhül a havazás, de amíg a helyzet nem javul, mi járni fogjuk a terepet – mondta Marić.

A szerbiai sajtó információi szerint Raškában már pénteken beszüntették a tanítást, hiszen a vastag hótakaró, valamint az erős széllökések megnehezítették, sőt le is állították a közlekedést.

Megközelítőleg tíz falut zárt el a község többi részétől a hó, így a falusi iskolák többségében beszüntették a tanítást.

Ma helyenként már 50 centiméteres, sőt akár 100 centiméteres volt a hótakaró, ám Kopaonik környékén a hótorlaszok a két métert is elérik.

Lučaniban a hó már négy napja megállás nélkül esik, így minden rendelkezésre álló gépezetet bevetettek, hogy akadálymentesítsék a közlekedést, így sem tudnak azonban eljutni a távolabbi falvakhoz. A hegyi falvakban a hó vastagsága már eléri a 60 centimétert, míg a szél egy-másfél méteres torlaszokat alakított ki.

Ivanjicán a hegyvidéki utak 80 százaléka járhatatlan, annak ellenére, hogy a téli szolgálat folyamatosan takarítja azokat. Ennélfogva a hó mintegy 6000 polgárt zárt el a községtől.

A legsúlyosabb helyzet a Javor és a Golija hegyek lejtőin elhelyezkedő falvakban van, így Brusnikon, Devićin, Ostatijan, Močiocin, Kušićin, Koviljen, Katićin, Srednja Rekán és Bratljevón.

A mentőcsapatok a Vöröskereszt munkatársaival gyógyszerrel és élelmiszerrel látják el a lakosságot.

Az ország területén a hétvégén a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései szerint megáll a havazás, csupán az ország északi területén lehet mérsékelt hószállingózásra számítani. Az ország többi részén hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap, de továbbra is hideg lesz. A legalacsonyabb hőmérsékletek a hegyvidéken mínusz 10 fok körül alakulnak, míg a legmagasabb nappali hőmérséklet Közép-Szerbiában várható, amikor 5-6 fokot is mérhetnek.

Vasárnap Vajdaság területén enyhe esőzésekre is számíthatunk.