2024. április 26., péntek

Az idén már két áldozatot követelt az influenza

Több a fertőzésgyanús megbetegedés mint tavaly télen

Az influenzajárvány ebben az évben is elvitte az első áldozatait. A Dr. Milan Jovanović Batut Szerbiai Közegészségügyi Intézet két személy halálát hozta kapcsolatba az influenzával. Darija Kisić Tepavčević, az intézet segédigazgatója a Tanjug hírügynökségnek elmondta, egy belgrádi és egy újvidéki illetőségű személyről van szó, akik már huzamosabb ideje szenvedtek krónikus megbetegedésekben.

A segédigazgató szerint nehéz megállapítani, hogy vajon tényleg az influenzavírus okozta-e a betegek halálát, de az tény, hogy mivel krónikus betegekről volt szó, a szervezetükben jelentkező vírus megemelte a szövődmények kialakulásának esélyét.

Az idei télen az influenzavírus jelenlétét Belgrád területén, valamint a Nišava és a dél-bácskai körzetben jegyezték. Az úgynevezett A típusú (H1) vírus jelent meg, amelyre számítottak is a szakemberek, így azok, akik időben felvették a védőoltást, ez a vírus ellen is szereztek immunitást.

A segédigazgató felhívta a figyelmet, hogy az influenza elleni küzdelemben a legjobb megoldásként a védőoltás mutatkozott. Az idén jelentősen többen vették fel a védőoltást, mit azt korábban szokták, így a téli idényre tervezett védőoltás már szinte elfogyott, de hozzátette, ha a továbbiakban is nagy igény mutatkozik, át tudják csoportosítani a fennmaradt mennyiséget.

A Batut intézet adatai alapján a 2018–2019-es idényben, január 4-ével bezárólag, Szerbia területén 47.612 influenza tüneteire utaló megbetegedést jegyeztek, ami 13 százalékkal több, mint az előző télen. Összesen 21 légúti fertőzést jelentettek, amelyek közül kilenc esetben végeztek el laboratóriumi vizsgálatot, és három esetben mutatkozott meg az A típusú influenzavírus.

Az influenza 2018-ban összesen 13 életet követelt, míg 2017-ben 27 személy halt meg a vírus okozta szövődmények miatt.