2024. március 29., péntek
NAGYBECSKEREKI GYÓGYSZERTÁRAK

Csupán egy koncessziós jelentkező tett ajánlatot

A jelekből ítélve az újvidéki Janković gyógyszertárral köt szerződést a Nagybecskereki Gyógyszertár közintézmény. A nagybecskereki városi képviselő-testület által meghirdetett felhívásra ugyanis csak ez az egy intézmény jelentkezett. Az ajánlat szerint 840 700 eurót kínált fel ezért a jogért, és évente még 120 ezer eurós koncessziót hajlandó fizetni. Továbbá a koncessziót vállalónak a kötelessége, hogy legkevesebb 60 gyógyszertárat fenntartson, és 300 személyt foglalkoztasson.

A falvakban féltik a gyógyszertárakat (Fotó: Kecskés István)

A falvakban féltik a gyógyszertárakat (Fotó: Kecskés István)

Ajánlatuk a következő fél évig érvényes. Most már minden attól függ, hogy az önkormányzati hatalom elfogadja-e az ajánlatot. A következő 15 évre vonatkozik a koncesszió, és birtokosának semmi köze nem lesz a Nagybecskereki Gyógyszertár közintézményhez, hanem önálló vállalatként kell működnie, a piaci szabályok szerint. 

A benyújtott dokumentáció szerint a koncessziós pályázó eleget tesz a követelményeknek: rendelkezik galenikus laboratóriummal, 433 dolgozót foglalkoztat, közülük 300-an gyógyszerészek vagy gyógyszerészeti technikusok.

A koncesszió birtokosának semmi köze nem lesz a Nagybecskereki Gyógyszertár közintézményhez, hanem önálló vállalatként kell működnie, a piaci szabályok szerint. 

A Nagybecskereki Gyógyszertár 1998 áprilisa óta önálló egészségügyi közintézmény, a község húsz falvában működtet gyógyszertárat, csupán a városban tizennégyet. Az utóbbi években egyre nagyobb nehézségekbe ütköztek, ezért több falusi gyógyszertárat becsuktak, a dolgozók egy része pedig távozott a munkahelyéről.