2024. április 24., szerda

Három nap bábozás

Óvodapedagógusok számára tartanak bábjátszáskurzust Kishegyesen – Hiánypótló szerepe van a képzésnek – állítja a főszervező

A Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete az idei év elején is szervezett bábjátszásképzést óvodapedagógusok számára.

Dr. Szőke Anna megnyitja a sorrendben 18. bábkurzust (Lakatos János felvétele)

Dr. Szőke Anna megnyitja a sorrendben 18. bábkurzust (Lakatos János felvétele)

Az egyesület akkreditált képzése tegnap délelőtt kezdődött a kishegyesi Kátai-vendégházban. Az érdeklődés ez alkalommal is nagy volt, közel 20 résztvevő jelentkezett. A magyarkanizsai, az óbecsei, a zentai és a kishegyesi óvodaközpontokból, és a hozzájuk tartozó településekről érkeztek óvodapedagógusok a képzésre. Dr. Szőke Anna, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy nagy hagyománya van a képzésnek, és igen lényeges szerepet tölt be az óvodai bábjátszás szempontjából.

– A jelenlegi képzés a tizennyolcadik. Még a 90-es évek második felében kezdtük, viszont voltak megszakításaink. Azóta nemzedékek nőttek ki, és egy nagyon szép fejlődés ment végbe, amit generációról generációra adtunk át. A bábkurzusnak hiánypótló szerepe van, mert az egyetemeken, főiskolákon már régóta nem oktatják a bábjátszást. Kicsit elsiklott az a tény, hogy az óvodákban mennyire fontos a bábjátszás. Ma minden a digitalizáció irányába megy, és a gyerekeink nagyon keveset beszélnek. Mindössze igennel és nemmel válaszolnak, és a báb az a technikai eszköz, ami megelevenedik, és élővé válik a gyerek kezében. A báb beszél helyette, és így a gyermek megnyílik. Volt olyan tapasztalatunk, hogy a dadogós gyermek nem dadogott, amikor a bábot beszéltette – számolt be Szőke, majd elmondta, hogy a mostani képzésre 18-an jelentkeztek, ami ideális létszám. Idáig 14–15 résztvevő volt, s most a nagy érdeklődés miatt két csoportra kellett osztani a kurzus résztvevőit. A csoportokkal három előadó foglalkozik.

– Az idén váltottunk előadókat, mert időnként frissíteni kell, hogy ne laposodjunk el. Molnár Krekity Olga a szép beszédet és a versmondást gyakorolja a résztvevőkkel. Az előadásokhoz keres verseket, és arról beszél, hogy hogyan lehet beépíteni azokat. A második előadó Greguss Zalán, a Szabadkai Gyermekszínház szín- és bábművésze. Ő azt irányítja, hogy mit hogyan lehet kifejezésre juttatni a bábozással. A harmadik előadó én vagyok, és beszédkéség-fejlesztéssel foglalkozom. Arra késztetem a résztvevőket, hogy találjanak ki történeteket – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy csapatmunka során a különböző helyről érkezett résztvevők együtt kell, hogy dolgozzanak. Szőke arról is beszámolt, hogy a résztvevők egy-egy egy mesét vittek magukkal, amit a képzés során dramatizálnak.

A képzést idáig minden évben támogatta a tartományi oktatási titkárság, az emberi erőforrások minisztériumának külhoni magyarok osztálya és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Az egyesület ez alkalommal is átadta a pályázatot az említett támogatókhoz, de konkrét válasz még nem érkezett, tudtuk meg az elnöktől, aki azt is hozzáfűzte, hogy a képzést a Kátai-vendégház is támogatja. Ők hitelezik a felmerülő költségeket, míg meg nem érkezik a támogatás.