2024. március 28., csütörtök

Szenttamás hatalmas építkezőhellyé válik

Radivoj Paroški polgármester évértékelő interjúja

Szenttamás az elmúlt évben többször szerepelt lapunk hasábjain, szinte egész évben figyelemmel kísérhettük a község fejlődését, gondjait, örömeit. Radivoj Paroški polgármester évértékelő interjújában ezeket a fejlesztéseket, valamint az idei beruházásokat, terveket veszi csokorba olvasóink számára.

Radivoj Paroški (Paraczky László felvétele)

Radivoj Paroški (Paraczky László felvétele)

Miről marad emlékezetes a 2018. év?

‒  Sikeres évet zártunk, sok fontos dolgot megvalósítottunk, ugyanakkor egyes projektumok esetében többet is tehettünk volna. A körülmények azonban gyakran közbeszólnak, ezekre nem tudunk hatni. Volt, amikor a bürokrácia csigatempója, a projektek lassú megvalósítása vagy éppen az érdekelt vállalkozók kifogása gátolt meg bennünket például abban, hogy Beglukon befejezzük a piactér kiépítését, a nádaljai helyi közösség épületét vagy a trafó kiépítését a szenttamási és a turiai határban. Ezek a projektumok nem lesznek félretéve, csak meghosszabbítva, és emiatt még több munka vár ránk, még több energiát kell fektetnünk a megvalósításukba. Ettől függetlenül sok infrastrukturális projektumot sikerült megvalósítanunk. Többek között a Szegedi út felújítását, amely 53 millió dinárba került, továbbá a Turia és a Szolidáris utcákban lévő utak felújítását, a Beljanska Bara-i védett övezetben lévő Egészségösvény rendbetételét, a szenttamási vízvezeték-hálózaton történt felújításokat, ami egyébként 42 millió dinárba került, a nádaljai vízelosztó állomás felújítását, ami 31 millió dinárjába került a községnek, de ide tartozik a Szent Száva utcában a fák kivágása és az új facsemeték ültetése is. Befejeződött a Zsebszínházban a tűzvédelmi rendszer kiépítése, amely a törvényes előírásokat szem előtt tartva a tervezettnél 10 millió dinárral kerülte kevesebbe. Nagyon sokat dolgoztunk a Városi Sportcsarnok rendbetételén, jelenleg végéhez közeledik a tekepálya felújítása.

Milyen költségvetést készített a község 2019-re, és mit várhatnak a polgárok az ebben előirányzott tervektől és projektumoktól?

‒ A 2019. évi költségvetésbe beleépítettük a megbeszélteket a köztársasági és tartományi szervekkel. Ha nem történik rendkívüli változás, Szenttamás az előttünk álló évben hatalmas építkezőhely lesz. Itt elsősorban arra célzok, hogy a tartományi kormány támogatásával a Tartományi Nagyberuházási Alapon keresztül mintegy 330 millió dinárt biztosítottunk a szennyvíztisztító kiépítésére. Nem kölcsönről van szó, ugyanis a projektumot a tartományi költségvetésből finanszírozzuk, a tervek szerint két év alatt valósul meg, és lehetőséget nyújt a szennyvízelvezető hálózat szélesítésére. Előttünk áll a begluki piac kiépítése, de a központi piacot is szeretnénk teljes egészében átépíteni és felújítani. Utóbbihoz a tervek szerint mintegy 80 millió dinárra lesz szükség. A Tartományi Nagyberuházási Alappal megbeszéléseket folytattunk az egykori Szövetkezeti Otthon és a Kultúrotthon felújításáról, már biztosítottuk az eszközöket a Szabadság tér és az itteni központi park felújítására, tervben van a turiai vízgyár kiépítése, a szenttamási és nádaljai vízvezetékhálózat egy részének felújítása, továbbá Nádalján a helyi közösség új épületének befejezése. Ide tartozik még, hogy a NIS-szel megállapodtunk abban, hogy 13 millió dinárral támogatja azoknak az utcáknak a felújítását és aszfaltozását, amelyeket a vállalat tehergépjárművei is használnak. A nádaljai helyi közösség kiépítése mellett a határ egy részének árammal való ellátása két olyan nagyberuházásnak számít, amelyeket 2018-ban nem sikerült megvalósítani.

Mindenki az új beruházásokról, új befektetőkről, új munkahelyek nyitásáról beszél. Mi a valódi helyzet Szenttamáson, van-e érdeklődő az ipari övezetben felkínált telkek iránt?

‒ Megkaptuk a szerb kormány jóváhagyását, miszerint két beruházó, egy gépipari és egy textilipari vállakozás megkaphatja az ipari övezetben a telkeket saját gyárának kiépítésére. A befektetők nyilatkozata szerint 40–150 dolgozót alkalmaznak az első öt évben. Negyven év után tehát ők lesznek az elsők, akik a szenttamási ipari övezetbe érkeznek.

Milyen támogatásra számíthat a község részéről az egészségügy, a kultúra, a sport és egyéb területek?

‒ Ezek olyan a területek, amelyeken folyamatosan befektetünk, a cél pedig az itt élő polgárok életkörülményeinek gyorsabb és hatékonyabb javítása, hiszen olyan intézkedésekről van szó, amelyeknek a megvalósulása után azonnal vannak látható eredmények. Továbbra is lesz tehát ingyenes városi és városközi autóbusz, ösztöndíj az egyetemistáknak, imgyenes vagy támogatt uzsonna, ingyennyaralással jutalmazzuk a legjobb diákokat és egyes csoportokat a sutomorei községi nyaralóban, továbbra is üzemel a Népkonyha, valamint támogatjuk a gazdaságot és a mezőgazdaságot. A közelmúltban nem volt rá példa, de most úgy döntöttünk, hogy 42 millióval támogatjuk a kultúrát, 40 milliót különítünk el a sportra és 62 milliót a szociális védelemre. A költségvetésből a mezőgazdaság támogatására 83 millió dinárt irányoztunk elő, az egészségház 26 milliót kap. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy Szenttamáson a település nagyságához viszonyítva a primáris egészségvédelem sokkal magasabb szinten van, mint ezt az idevágó szabályzat előírja, vagyis készen állunk arra, hogy szélesebb körű egészségügyi szolgáltatásokat biztosítsunk polgáraink számára. Jelentős összegek állnak tehát rendelkezésünkre, és ezeket reálisan kell elosztani.

Újból komoly az érdelődés a már annyiszor emlegetett szálloda iránt.

‒ Igen, az utóbbi hetekben intenzív érdeklődés nyilvánult meg a csatorna partján lévő szálloda iránt, és nagyon bízom benne, hogy a probléma hamarosan megoldódik. Az önkormányzatnak,  egyébként az ő tulajdonában van az épület, nincs pénze a felújításra, ezért meghatározott feltételek mellett vevőt keresünk. Hogy a jövőben megmarad-e szállodának, vagy gyógyközpont, idősek otthona lesz, számunkra teljesen mindegy. Sokkal fontosabb, hogy megállítsuk a város központjához tartozó épület további romlását, fel kell újítani az épületet, üzembe helyezni, és helybelieket foglalkoztatni benne. Az első konkrét javaslatok remélhetőleg január végéig megérkeznek, a község a hotelt árverés útján árulja, tehát az veszi meg, aki a legtöbbet kínálja érte, és elfogadja a feltételeinket.