2024. április 20., szombat

Öt vas még a tűzben

Eszményi esetben Szerbiának tíz, Magyarországnak három teniszezője indulhatna a hétfőn Melbourne-ben kezdődő Australian Openen, amelynek sorsolását ma ejtik meg. Alanyi jogon ugyanis Novak Đoković, Dušan Lajović, Janko Tipsarević, Györe László, Filip Krajinović, Aleksandra Krunić, Fucsovics Márton és Babos Tímea kap helyet a táblán, a selejtezőből pedig még öten, Miomir Kecmanović, Peđa Krstin, Viktor Troicki, Ivana Jorović és Stollár Fanny juthatnának fel.

Az ausztrál Ashleigh Barty meglepte a világelsőt (Fotó: Beta/AP)

Az ausztrál Ashleigh Barty meglepte a világelsőt (Fotó: Beta/AP)

A fentiekből adódik, hogy a selejtező második napján Troicki és Stollár is nyert, az egyetlen kieső pedig Dejana Radanović volt. Viktor váratlanul könnyen győzött a francia veterán Nicolas Mahut ellen, akivel a mérleget így 3:1-re javította, és érdekesség, hogy valamennyi sikert a szerb éppen ausztrál földön aratta. A ranglistán valaha 12. Troicki, aki most a 201. pozíciót foglalja el, a 2. fordulóban a fél évvel idősebb, 33 éves, és a ranglistán 144. cseh Lukaš Rosollal játszik, akivel 4:3 a mérlege. Három éve nem játszottak, legutóbb 2016-ban Sanghájban Viktor könnyedén nyert.

Stollár Fanny csak három játszmában győzte le az alig ismert, harcias kínai Juszuan Dzsangot, a következő körben pedig a 24 éves és a ranglistán 174. montenegrói Danka Kovinić lesz az ellenfele, akivel 2:0 a mérlege. 2017-ben Budapesten és tavaly Rabatban a 20 éves magyar szettet sem veszített.

Fucsovics nem védte meg a tavalyi pontjait, és két helyet rontott a ranglistán. A magyar a kemény borításon kellemetlen 30 éves ausztrál John Millmantól kapott ki, aki tavaly az US Openen Roger Federert is meglepte. Márton az első játszmában nem nyújtotta azt, amit Dohában Đoković ellen láttunk, és 1:5-ről már nem sikerült visszatérni, a másodikban pedig azonnal elveszítette az adogatást, amit a különösen a második adogatáson sikeres (18-ból 13 pont) Millman ki tudott használni.

A nap nagy meglepetése a világelső Simona Halep bukása az ausztrál Ashleigh Barty ellen. A román hét breaklabdát engedélyezett, és csak hármat mentett, viszont a saját 11 lehetőségéből csak kettőt használt ki.