2024. április 25., csütörtök

Kihelyezett ellenzéki tüntetés Brüsszelben

A demonstráción felszólalt Judith Sargentini, az Európai Parlament jelentéstevője is

Közösen tüntetett kedden az esti órákban a magyar ellenzék Brüsszelben Orbán Viktor politikája ellen. A „Stop Orbán” című demonstráción részt vett az MSZP, a DK és az LMP, A Párbeszéd, a Momentum Mozgalom, valamint a Radikális Európai Demokraták nevű szervezet. A tüntetés kevés brüsszeli magyart (és nem magyart) mozgósított, beszédből azonban nem volt hiány, felszólalt mind a hat szervező ellenzéki párt képviselője és a Magyarországról szóló jelentése írásakor a „függetlenségét” hangoztató Judith Sargentini, az Európai Parlament jelentéstevője is. A hét beszéd közül az övééről tájékoztatott a legrészletesebben az MTI.

 SARGENTINI: A CSENDES DIPLOMÁCIÁNAK VÉGE

„A kormány bírálata fontos, az ellenőrzést és az egyensúlyokat biztosító szabad média pedig nélkülözhetetlen a demokráciában” – jelentette ki a holland zöldpárti EP-képviselő.

Judith Sargentini Szanyi Tibor szocialista EP-képviselővel beszélget (fotó: Beta/AP)

Judith Sargentini Szanyi Tibor szocialista EP-képviselővel beszélget (fotó: Beta/AP)

Sargentini fontosnak nevezte a szakszervezetek, a civil szervezetek, valamint az ellenzéki pártok összefogását és azt, hogy közös csoportot hozzanak létre. Mint emlékeztetett, az Európai Parlament december közepén szavazta meg a róla elnevezett jelentést, amely véleménye szerint a jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szól. Számos nagy fontosságú témát jár körbe, amelyek minden magyar állampolgár jogát vizsgálják, és azt, hogy ezeket a jogokat milyen módon csorbítja a magyar kormány – közölte.

Kijelentette, minden európai polgárnak egyenlő jogai vannak.

„A magyarok is európai polgárok, és azért vállalok szolidaritást a magyarokkal, mert a magyarok első osztályú európai polgárok” – emelte ki.

A „csendes diplomáciának” vége, cselekvésre van szükség, ellenkező esetben az idő múlásával a helyzet csak tovább romlik – húzta alá Sargentini.

MOLNÁR CSABA: MAGYARORSZÁG LÁZAD

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője beszédében kiemelte, magyarnak lenni ugyanolyan fontos, mint európainak maradni, a hazafiság ugyanis nincs ellentétben az európaisággal.

„Tartsuk Magyarországot Európában! De választani kell: Európa, vagy Orbánisztán” – fogalmazott.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője felszólalásában aláhúzta, „Magyarország ellenáll, Magyarország lázad”, mert a közös európai eszmét tette tönkre az Európai Unióban Orbán Viktor az elmúlt néhány évben. Véleménye szerint Orbán Viktor egész rendszere megy szembe az Európai Unió és az Európai Néppárt értékeivel.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselőjének beszédét kollégája, Papp Roland olvasta fel, aki hangsúlyozta, közmunkások és túlhajszolt állami dolgozók országa épül, „ez Orbán Magyarországa”. Ezt kell megakadályozni, ha „értelmes jövőt akarunk Magyarországnak”.

Kendernay János, az LMP képviselője beszédében kijelentette, az Orbán-rendszer nem az emberek érdekeit szolgálja, hanem a tőke világát. Annak a tőkének, amely nem fordít elég figyelmet egyebek mellett az éghajlatváltozás káros következményeire.

Mester Barnabás, a RED mozgalom egyik alapítója beszédében a külföldi tüntetések nagyszámú magyar résztvevőjére hívta fel a figyelmet, akik véleménye szerint a magyar kormány politikája miatt mentek el Magyarországról.

Németh Balázs, a Momentum képviselője felszólalásában hangoztatott véleménye szerint a magyar kormány nem Brüsszelt, hanem Európát akarja megállítani, sőt szétverni. Mint kijelentette, 2019 az ellenállás éve lesz, aktivitásra van szükség mindaddig, „amíg Magyarországnak újra demokratikus kormánya lesz” – tette hozzá.

KOVÁCS ZOLTÁN: A SOROS-HÁLÓZAT MŰVE

A Radikális Európai Demokraták (RED) „Stop Orbán” címmel tartott keddi tüntetése Brüsszelben nem a magyar Munka törvénykönyvének módosításáról, nem a magyar igazságügyi rendszerről, nem a jogállamiságról és nem is a demokráciáról szól, hanem a Soros-hálózat műve – hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az abouthungary.hu oldalon írt bejegyzésében.

Kovács Zoltán, aki bohóckodásnak minősítette a tüntetést, a nemzetközi baloldal összehangolt kétségbeesett törekvésének nevezte a demonstrációt arra, hogy saját választási esélyeiket növeljék, és besározzanak egy népszerű, demokratikusan megválasztott kormányt, amely szilárdan szembe helyezkedik a bevándorlással, és ragaszkodik a nemzeti szuverenitáshoz.

Az államtitkár hangsúlyozta: aki részleteibe menően megvizsgálta a túlmunka-törvényt, láthatja, hogy a magyar kormány politikai ellenfeleinek állításai a jogszabályról nevetségesek. Az új szabályok értelmében a munkavállalók önkéntesen vállalhatnak túlórákat.

A magyar igazságügyet ért bírálatok kapcsán közölte, a magyar jogrendszer régóta az osztrák és német jogi hagyományokat követi, ahol az alkotmánybíróság nyilvánvalóan független. A bírálat központi tárgyát képező, újból bevezetett közigazgatási bíróságok nem fogják ezt a függetlenséget aláásni –írta.

Élesen bírálta a keddi tüntetésen részt vett pártok szerinte ízléstelen koalícióját, amelyet a májusi EP-választásokhoz egy közös lista felállításához hoztak össze. Kiemelte, a brüsszeli tüntetésen jelen vannak a magyar szocialisták, a liberálisok és a zöldek, de a budapesti megmozdulásokon ott volt a „szélsőjobboldali, antiszemita, antiroma Jobbik is”. Kovács Zoltán megjegyezte, hogy ugyanarról a Jobbikról van szó, amelynek az alelnöke egykor azt kezdeményezte, hogy készítsenek listát a potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelentő zsidó származású országgyűlési képviselőkről és kormánytisztviselőkről. Az államtitkár észrevételezte, hogy a baloldaliak, a liberális médiaszervezetek és a migrációbarát brüsszeli elit éveken át azon ügyködött, hogy az Orbán-kormányt antiszemitizmus és idegengyűlölet vádjaival mocskolja be.

Kovács Zoltán sérelmezte, hogy Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselőnek a magyar kormány elítélése céljából belefoglalt jelentésébe egy, a kisebbségek, köztük a romák és zsidók magyarországi veszélyeztetettségéről szóló passzust is.

„De mit tesznek akkor, ha a magyar baloldal összebarátkozik a tényleges idegengyűlölőkkel? – tette fel a kérdést Kovács Zoltán, és az alkalmazott kettős mércére rámutatva azonnal válaszolt is is a kérdésre: „Ilyenkor szemet hunynak fölötte.”