2024. március 29., péntek

Párizsban a maffia lányánál is lehet ebédelni

Éttermet nyitott Párizsban Lucia Riina, a szicíliai maffia egykori véreskezű vezérének, Toto Riinának legfiatalabb gyereke. A vendéglőt a Corleone by Lucia Riina néven találhatják meg az autentikus olasz és szicíliai ételkülönlegességekre, valamint a „barátságos és elegáns környezetre” vágyók. Nem kell sokáig keresgélniük a helyet, hiszen a központban, a Diadalív közelében, a Daru utca 19. alatt található.

Hírek szerint a festőként is ismert 39 éves nő a férjével, a corleonei születésű Vincenzo Bellomóval működteti az éttermet. Az egykor rettegett maffiavezér lánya a sajtó megkeresésére magánéletének tiszteletben tartását kérte, s közölte: nem ad interjúkat.

Corleone polgármesterét ez csöppet sem izgatja. Az már annál inkább, hogy a párizsi vendéglőben a szicíliai település címere és zászlaja is látható. Ciccio Nicolosi polgármester ezért már felkérte az olasz külügyminisztériumot, hogy a megfelelő helyen járjon el a fura helyzet megszüntetése érdekében. Nicolosi azt szeretné elérni, hogy a párizsi vendéglőben válasszák külön városa címerét és zászlaját a Riina névtől.
Lucia csak apja 1993-as letartóztatása után tudta meg, hogy valójában kinek a lánya. A szicíliai Corleonéban 14 éves korától élt, ám ott elnyomottnak és a társadalmi élet peremére szorítottnak érezte magát. Mivel kislánya 2017-es megszületése után kétszer is megtagadták tőle a szociális segélyt, arra kérte az olasz elnököt, hogy mindkettőjüket fossza meg állampolgárságuktól.

Lucia apja hírhedt maffiafőnök volt. A nevéhez fűződnek az 1980-as évek és az 1990-es évek elejének nagy feltűnést keltő gyilkosságai és véres bombamerényletei. A Cosa Nostra vezére 23 évi rejtőzködés után, 1993-ban került börtönbe, ahol 2017 novemberében, 87. születésnapja után egy nappal halt meg.

A Riina család ügyvédje a héten jelentette be, hogy az állam kétmillió eurót követel, amiért a szigorúan őrzött pármai börtönben 24 éven át az állam tartotta el a 150 gyilkosságért felelőssé tett maffiavezért. Riina özvegye jogellenesnek tartja a követelést.