2024. március 28., csütörtök

Nem változik az irányadó kamat

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) Végrehajtó Bizottsága tegnap úgy döntött, hogy továbbra is 3 százalékos szinten tartja az alapkamatot.

A jegybank közleménye szerint az inflációs nyomások az erőteljes gazdasági növekedés közepette is alacsonyak maradtak. Az infláció már ötödik éve alacsony és stabil, novemberben az évközi pénzhígulás aránya 1,9 százalék volt, a Köztársasági Statisztikai Intézet becslése szerint pedig 2018-ban egész évben átlagban 2 százalék körül mozgott.

A szerbiai központi bank számítása szerint az infláció a következő időszakban is stabilan, a 3 százalékos célhatáron belül alakul, ±1,5 százalékos eltéréssel.

A monetáris politika irányításában továbbra is óvatosságra van szükség, elsősorban a nemzetközi környezet történései miatt. Ezentúl is inflációs tényezőnek számít a kőolaj ára, noha 2018 utolsó hónapjaiban jelentősen csökkent. A bizottság úgy értékelte, hogy a hazai gazdaság a makrogazdasági mutatóknak és a jó kilátásoknak köszönhetően fokozottan ellenáll a nemzetközi környezetből érkező esetleges kedvezőtlen hatásoknak.

Az NBS Végrehajtó Bizottsága legközelebb február 7-én dönt az irányadó kamatról.