2024. április 25., csütörtök

A téli szünetben is az iskolát választották

Az InGenium Alapítvány tábora Zentán

Az idén is több mint száz felsős általános iskolás döntött úgy, hogy a téli szünidő utolsó hetét az InGenium Alapítvány téli táborában, túlnyomórészt tanulással tölti el. A találkozóra összesen 122-en jelentkeztek, ebből 32-en a képzőművészet iránt fejezték ki érdeklődésüket, a többiek a tábor matematikai tagozatának foglalkozásain vesznek részt.

Új információkkal gazdagodnak a táborlakók (Horváth Zsolt felvétele)

Új információkkal gazdagodnak a táborlakók (Horváth Zsolt felvétele)

Szepesi Zoltán, az InGenium Alapítvány elnöke elmondta, a tábor célja, hogy maguk köré tömörítsék a természettudományok és a képzőművészet iránt érdeklődő gyermekeket, hogy azok különféle foglalkozások révén megismerkedjenek egymással és azokkal a tudományterületekkel, amelyek nem férnek bele egy iskolai órába. Szeretnék, ha új információkat szereznének a természettudományok kapcsán, a képzőművészet iránt érdeklődők pedig továbbfejlesszék készségeiket. A szervezők nagy hangsúlyt helyeznek arra is, hogy a gyermekek megismerkedjenek a zentai tehetséggondozó gimnáziummal, annak a reményében, hogy az általános iskolát követően oda felvételiznek majd. A tábor résztvevőinek zömét az általános iskolák hetedik és a nyolcadik osztályosai alkotják, ezenkívül néhány hatodikos és ötödikes diák is részt vesz a tábor életében. A résztvevők a tehetséggondozó kollégiumában laknak, délelőtt és délután is vannak foglalkozásaik, sőt esti programok is várják őket, amelyek az egymással való ismerkedést hivatottak elősegíteni. Ezenkívül a tehetséggondozó diákjai még pluszfeladatokat is készítettek a táborlakók számára, amit napközben tudnak elvégezni.

Az InGenium Alapítvány elnöke elmondta, hogy az elmúlt évek során kiderült, a résztvevők túlnyomó része olyannyira elégedett a táborral, hogy a következő évben is eljön, sőt többen felvételiznek is a tehetséggondozó gimnáziumba.

Az alapítványt a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanárai és támogatói hívták életre, céljaként a tehetséges vajdasági magyar diákok felkutatását és felkarolását tűzte ki. Szorosan együttműködik a tehetséggondozóval, számos más rendezvényt is közösen szerveznek meg. Emellett taneszközök beszerzésével, tankönyvek és oktatási segédanyagok kiadásával, szakmai továbbképzésekkel támogatja a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium munkáját, s részt vesz a Fekete Mihály Emlékverseny, a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny, a Curie Kémiai és Matematikai Emlékverseny, a Kárpát-medencei Kémiatábor, a Kutatók Éjszakája, a Neumann Informatikaverseny és a Zrínyi Ilona Matematikaverseny szervezésében is.