2024. április 19., péntek

Bővülő programok, megújuló akciók

Eredményes évre tekint vissza az Arcus Környezetvédő Egyesület

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület 1991 óta önálló civil szervezet, melynek céljai között első helyen a fiatalság környezetvédelmi tudatának fejlesztése, valamint a környezet- és természetvédelem áll.

Gyűrűző- és madárvonulás-kutató tábor a Művésztelepen (Sihelnik Ágnes felvétele)

Gyűrűző- és madárvonulás-kutató tábor a Művésztelepen (Sihelnik Ágnes felvétele)

Különböző aktív szakcsoportjai működnek, mint az ornitológiai, botanikai, entomológiai és arachnológiai szakcsoportok. Az egyesület tevékenysége több síkon fut. A polgárok tájékoztatása, felvilágosítása céljából, periodikus jelleggel ismeretterjesztő, illetve oktató-nevelő előadásokat szerveznek, amelyeken szakemberek foglalkoznak az aktuális környezet- és természetvédelmi, illetve ökológiai problémákkal. Kiemelten foglalkoznak a gyerekekkel és a fiatalokkal, nagy hangsúlyt fektetve a környezeti nevelésre. A közel három évtizedes múltra visszatekintő ismeretterjesztő tábor, a téli előadássorozat, a képzőművészeti és irodalmi pályázatok, mind azt a célt szolgálják, hogy a jövő generációit a természettel való együttélés szükségességére neveljék.

A már említett programokon kívül állandó programként szerepel többek között a Bagolyles, a Tarkasáfrány-túra, valamint a Fülemülék éjszakája is. Az Arcus Környezetvédő Egyesület elnökével, Harkai Ákossal tekintettünk vissza az elmúlt évre.

Harkai Ákos (Sihelnik Ágnes felvétele)

Harkai Ákos (Sihelnik Ágnes felvétele)

– A szokásos rendezvényeink mellett igyekszünk minden évben újítani. Ez 2018-ban is sikerült. Gondolok itt a nagy népszerűséggel újra életre hívott rajz- és irodalmi pályázatunkra, melyet a Föld napja alkalmából hirdettünk meg. A beérkezett pályamunkákból pedig kiállítást állítottunk össze. Ezenkívül a legnagyobb projektünkön is sikerült újítanunk. A huszonnyolcadik táborunkban új szakcsoportként beindult a haltani szakcsoport is. Ilyen szakcsoport korábban nem volt, éppen ezért nagy érdeklődés övezte a táborozóink körében. A rendezvényeinken és akcióinkon kívül nagy hangsúlyt fektetünk az aktív természetvédelemre. Itt említeném meg, hogy az elmúlt évben sikerült leleplezni egy fokozottan védett madarak befogásával és tartásával foglalkozó egyént, aki teljes felszereléssel rendelkezett, mint a hívóhang, és a madarak befogására alkalmas háló. Ezenkívül követjük a mérgezéses eseteket, valamint működik a vadállatmentő ügyelet is, ami szintén mozgalmassá tette az elmúlt évünket.

Nonprofit civil szervezetként az Arcus Környezetvédő Egyesület több más civil szervezethez hasonlóan rendezvényeinek megvalósítását pályázati pénzekből fedezi. Mint minden évben, idén is sok minden múlt a pályázatokon.

– Az elmúlt év programjai közül szerencsére mindent sikerült megvalósítani, köszönhetően a pályázati lehetőségeknek. Egyesületünk évről évre több helyen is pályázik, így próbálva meg minél több csatornán keresztül elérni, hogy egyesületünk fennmaradjon, programjaink pedig megvalósuljanak. Helyi, községi, tartományi, valamint magyarországi pályázatok révén egy valóban jó évet tudtunk megvalósítani és lezárni. Köszönhetően az így befolyt támogatásoknak, meg tudtuk őrizni rendezvényeink, programjaink színvonalát. Majdnem három évtizednyi munkásság alatt meglehetősen nehéz új dolgokat kitalálni, de egyesületünkben lehetőségeinkhez mérten igyekszünk mindig valami újítást eszközölni. A jövőbeni terveink között több dolog is szerepel. Elsősorban az elmúlt év karbofurán-gyanús esetei kapcsán szeretnénk a 2019-es évben egy adatbázist létrehozni, amelyben minden hasonlóan gyanús esetet nyilvántartanánk. Erre szolgál majd egy online felület, amelyen keresztül a lakosok a honlapunkon keresztül bejelenthetik ezeket a gyanús eseteket. Táborunkban új szakcsoportokat szeretnénk indítani, mint a természetfotós szakcsoport, valamint a mikrobiológiai szakcsoport. A Sáfrány-túra mintájára szeretnénk elindítani egy újabb túrát, melynek fókuszában a tavaszi hérics lesz majd. Egyesületünk egy mikroklíma kutató állomást is szeretne létrehozni, amelynek létrejötte már folyamatban van. A rögzített adatok pedig honlapunkon követhetők – fejtette ki Harkai Ákos.

Az egyesület igyekszik továbbra is segítséget nyújtani a lakosságnak, amennyiben bármilyen kérdésük lenne természetvédelmi, környezetvédelmi témában. Vadállatmentő ügyeletük is folyamatosan működik. Az egyesület munkáját a www.arcus.org.rs oldalon követhetik az érdeklődők.