2024. március 29., péntek

Tervek és eredmények Hajdújáráson

Az együttműködés és a csapatmunka a siker záloga

Hajdújárást a legtöbben talán csak olyan településként tartják számon, mint amin keresztül kell haladni ahhoz, hogy Szabadkáról a királyhalmi vagy horgosi határátkelőhöz jussunk, ám minden bizonnyal mindenki hallott a nagy hagyományokkal rendelkező szüreti napok rendezvényről, amelyet 2018-ban immár ötvenedik alkalommal rendeztek meg. A településen emellett egész évben számos rendezvényt tartanak, és egy-egy nagyobb beruházás alkalmával is találkozhatunk Hajdújárás, vagy a helyi közösség másik települése, Nosza nevével.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A hajdújárási helyi közösség tavalyi évéről és az idei évre vonatkozó terveiről Sövény Rudolffal, a helyi közösség közgyűlésének elnökével beszélgettünk.

Sövény Rudolf kérdésünkre elmondta, hogy a helyi közösségnek nincsenek saját pénzforrásai, éppen ezért nehéz helyzetben vannak, amikor valamilyen fejlesztést szeretnének kieszközölni, vagy valamilyen tervet megvalósítani.

A katolikus templom (Fotó: Gergely Árpád)

A katolikus templom (Fotó: Gergely Árpád)

– A nehézségek ellenére, sok munkával és a pályázati lehetőségeknek köszönhetően el tudunk érni bizonyos célokat, vannak sikereink és eredményeink. Ehhez kellenek a sokrétű tevékenységet folytató és jól működő civil szervezetek és különböző egyesületek. Különösen jó kapcsolatot ápolunk a Lifka Sándor Művelődési Egyesülettel, a Rózsa Sándor Civil Szervezettel, valamint a Vinogradar Labdarúgóklubbal. 2018-ban 15 különböző pályázaton vettünk részt, és ezeken nagy részben sikeresen szerepeltünk. Mint helyi közösség, nagyon kevés helyen tudunk pályázni. Tavaly egy helyen pályáztunk, és nyertünk is. A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság pályázatán nyertünk támogatást utcanévtáblák elkészítésére és kihelyezésére. A táblák kihelyezésére hamarosan sor kerül. Az új táblák különösen Nosza településen bírnak nagy jelentőséggel. Ott nagy problémát jelent, hogy nincsenek utcanevek, a település nevét követő házszám jelöli a pontos címet, így aki máshonnan érkezik, nehezen találja meg a kérdéses címet. Az új tábláknak köszönhetően reményeink szerint ez megoldódik, hisz azokat úgy terveztük meg, hogy azt mutassák, az adott szakaszon melyik irányban mely házszámmal rendelkező házak találhatóak. A Rózsa Sándor Civil Szervezettel elsősorban rendezvények szervezésére tudunk pályázni, de igyekeztünk olyan pályázatokat összerakni, amelyekbe tárgyi dolgok is szerepelnek, amik később is hasznosak lesznek a közösségnek. A tavalyi évben a közösségünk gazdagodott egy 6x14 méteres rendezvénysátorral, 12 összecsukható elárusítóasztallal, egy 2,5 méteres jurtával, míg a művelődési otthon egy nagy méretű sütővel és a színpad egy függönnyel – mondta a közgyűlés elnöke.

Sövény Rudolf (Fotó: Gergely Árpád)

Sövény Rudolf (Fotó: Gergely Árpád)

Sövény Rudolf elmondása szerint szinte egész évben a soron következő rendezvényekre készülnek, és tavaly is számos rendezvényre került sor a helyi közösségben. Húsvétkor a gyermekek számára kézműves-foglalkozásokat szerveztek, majd sor került a Rózsa Sándor Fesztiválra, amely ugyan fiatal rendezvény, ám egyre inkább megtalálja a helyét. A hagyományos szüreti napokat 2018-ban immár ötvenedik alkalommal szervezték meg, és Sövény Rudolf szerint az elmúlt években visszanyerte régi fényét, és megnövekedett a látogatottsága is. A helyi közösség közgyűlésének elnöke emellett szót ejtett a Napsugaras Ősz című rendezvényről, valamint az Advent a faluban című ünnepváró programról, amely tavaly különösen hangulatosra sikeredett, köszönve többek között a hóesésnek is. Az év utolsó programpontjaként a kultúrotthon nagytermében szervezett keretek között várták az újévet. Ezen programok megszervezésében a helyi közösség mellett számos szervezet is közreműködött.

A hajdújárási helyi közösség közgyűlésének elnöke az infrastrukturális fejlesztésekről is szót ejtett.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az év vége felé a Hajdújárást és Palicsot összekötő út közel két kilométeren mart aszfalttal lett felszórva. Ez a felső-hajdújárásiak számára nagyon fontos, hisz így sokkal könnyebben megközelíthetik Palicsot, és ezáltal Szabadkát is. Az ilyen eredményekhez kell a csapat, és ez alatt a Vajdasági Magyar Szövetséget értem, hisz az együttműködésnek köszönhetően tettünk szert a mart aszfaltra. A tavalyi év végén elkészült három utca aszfaltozási terve, emellett van még egy tervünk, így már négy utcával kapcsolatban rendelkezünk aszfaltozási tervekkel, úgyhogy már csak a megfelelő alkalomra várunk, és megpróbálunk ezen a téren is lépéseket tenni – nyilatkozta Sövény.

Noszán két nagyobb beruházás esetében is történtek előrelépések a tavalyi évben.

A helyi közösség és a művelődési ház felújított épülete (Fotó: Gergely Árpád)

A helyi közösség és a művelődési ház felújított épülete (Fotó: Gergely Árpád)

– A noszai vízvezeték-hálózat nagyon szépen bővül. Ehhez kellett az, hogy felismerjük, mennyire fontos ez a noszaiak számára, és mondhatom, hogy hamarosan a házakhoz is eljut a vezeték. Ugyanígy a noszai művelődési ház felépítése is nagyon jó ütemben halad. A külső munkálatok befejeződtek, és jelenleg a belső munkálatok folynak az épületben. Azt gondolom, hogy a közösség megmaradása érdekében nagy szükség van az ilyen épületekre – mondta Sövény Rudolf.

2018-ban a Hajdújárás területén található nagy illegális szemétlerakó felszámolásában is sikerült előrelépéseket tenni.

– A Szabadkai Zöldek egyesület keresett meg bennünket azzal, hogy a környezetvédelem jegyében pályáznának a szemétlerakó eltakarítására, és ezzel kapcsolatban kérték a helyi közösség támogatását. Természetesen mi ezt meg is adtuk, és augusztusban megkezdődtek a munkálatok. A lerakó felszámolása azonban nem ért véget, és nagyon sok munka van még hátra. Éppen ezért nem szeretném, hogy ebből politikai kérdést csináljanak, hisz csak az a fontos, hogy egyszer s mindenkorra felszámoljuk a szemétlerakót – fogalmazott Sövény Rudolf.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A közmunkaprogramnak köszönhetően Hajdújáráson tavaly két személyt tudtak alkalmazni, akik az egész falu, illetve a futballpálya és annak környékének karbantartásával voltak megbízva. Sövény elmondása szerint sajnálatos, hogy egyre nehezebben találnak közmunkást, viszont nagy szükség van rájuk.

A jövőre vonatkozó tervekkel kapcsolatban Sövény a már érintett beruházások mellett szót ejtett a hajdújárási művelődési ház emeletén lévő szobák kialakításának fontosságáról, illetve azt is elmondta, hogy hosszú távú terveik között szerepel egy igazi központ kialakítása, térrel, parkkal, padokkal. Emellett szeretnének egy Rózsa Sándor-szobrot is, ami kapcsolódik a korábban említett Rózsa Sándor Fesztiválhoz, és a turizmus szempontjából nagy jelentőségű lenne.