2024. április 26., péntek
NAGYBECSKEREKI VÍZGYÁR

Cáfolat a vízművektől

Három hete tart a nagybecskereki vízgyár próbaüzemeltetése, de eddig még nem közöltek egyetlen laboratóriumi eredményt sem. Ez azért is furcsa, mivel a korábbi próbaüzemeltetés kezdete után folyamatosan közzétették a víz minőségének az alakulását. A polgárok most annyit észleltek, hogy a víz láthatóan tisztább, mint amilyen eddig volt. De hogy milyen a minősége, azt csak találgathatni lehet.

A nagybecskereki vízművek ügyviteli épülete (Fotó: Kecskés István)

A nagybecskereki vízművek ügyviteli épülete (Fotó: Kecskés István)

A Városi Vízművek közleménye szerint a beruházónak jóváhagyták, hogy december 19-én megkezdje a vízgyár berendezésének a tesztelését, vagyis hogy attól az időponttól kezdve a vezetékbe kerülhet a berendezés által megtisztított víz. De azonnal figyelmeztették a fogyasztókat, hogy a víz továbbra sem iható.

Az új év első napjaiban aztán „alternatív” forrásokból (SMS-ek, Facebook) olyan hírek jelentek meg, laboratóriumi jelentések formájában, amelyek szerint a jelenlegi vezetékes víz nem felel meg a követelményeknek. Az így közölt jelentések szerint a vízben sok az ammónia, az arzénról azonban, amely miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata Nagybecskereken, nincs említés.

A Városi Vízművek közleményében álhírek terjesztésével vádolták meg az ilyen kimutatások terjesztőit. Ezekben egyesek azt állítják, hogy a vezetékes vízben rákkeltő anyagok is vannak. A Városi Vízművekben ezeket a híreszteléseket a legerélyesebben cáfolják, és pánikkeltés miatt feljelentést tettek a rendőrségen. Megismételték, hogy a városi vízvezetékből származó víz továbbra sem iható, a közvállalatban pedig naponta ellenőrzik a víz minőségét. Ha netán veszélyes anyagot észlelnének a vezetékben, akkor erről elsőként tájékoztatják a közvéleményt – olvasható a közleményükben.

Čedomir Janjić polgármester évértékelőjében arról beszélt, hogy a vízgyár próbaüzemeltetése harminc napig tart majd, és ha minden ellenőrzés rendben lesz, akkor hamarosan üzembe helyezik.