2024. április 18., csütörtök

Senki sem marad éhen

Magyarkanizsa községben jól működik a népkonyha

A Vöröskereszt és az önkormányzat összefogásával a téli időszakban gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon főtt étel nélkül Magyarkanizsa községben.

Cseszkó Mónika: Télen fokozottan odafigyelünk a rászorulókra (Puskás Károly felvétele)

Cseszkó Mónika: Télen fokozottan odafigyelünk a rászorulókra (Puskás Károly felvétele)

A népkonyhaprogram évek óta jól bejáródott rendszer, mely biztosítja a rászorulóknak és a magukról gondoskodni nem tudóknak a mindennapi betevőt. Ilyenkor télen ez fokozottabb odafigyelést igényel, és nagy szükség is van rá, ahogy azt Cseszkó Mónika, a magyarkanizsai Vöröskereszt titkára elmondta.

– Összesen 113-an étkeznek a népkonyhaprogram jóvoltából a községben, 93-an közülük ők maguk nyújtották be igénylésüket. A gyermekeknek fél adagot biztosítottunk, ez a horgosi Kárász Karolina Általános Iskolára vonatkozik, ahol a napközisek kapják az adagot. Martonos, Adorján, Tóthfalu és Oromhegyes érintett a programban, mely tíz alapélelmet tartalmaz, amit mi tudunk biztosítani, ám ehhez egy kicsit hozzá is kell vásárolnunk, amire az önkormányzat biztosítja a pénzt. Főleg egytálételeket adunk, sűrű, levesszerű ebédeket főznek a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény konyháján dolgozók, mi pedig aztán szétosztjuk a Vöröskereszt épületében, illetve vidéken a Caritas munkatársai.

Mekkora igény van az ingyenes ebédre?

– Tapasztalatunk szerint az emberek már megszokták, hogy ingyenebédet kaphatnak, ám a legnehezebb felderíteni azokat az időseket, akik ilyenkor ki sem mozdulnak, de van olyan is, aki szégyelli elfogadni a segítséget. Ez főleg a falvakra jellemző, ahol jobban szeretik az alapanyagcsomag segítséget, amiből ők maguk készíthetik el az asztalra valót. De még mindig van olyan, aki nem tudja, hogy élhet ezzel a lehetőséggel.

A Vöröskereszt titkára azt is elmondta, az idei évtől a szabadkai transzfúziós osztállyal dolgoznak, ami semmiféle változást nem eredményez a véradók számára, de aki vért adhat, minden bizonnyal nagyon egészséges, mert komoly szűrésen esnek át a véradók. Nem csak a felnőtteket, a gyerekeket is bekapcsolják programjaikba, a második félévben pedig elsősegély-tanfolyamot tartanak az iskolásoknak.

Az illetékes arra biztatja a rászorulókat, hogy jelentkezzenek a szociális központnál, ha szeretnének részesülni a népkonyhaprogram kínálta ebédből, mert van rá lehetőség!