2024. április 19., péntek

Aranymise és diakónusszentelés a Szentháromság-templomban

Adán az elmúlt évben növekedett a keresztelők és az egyházi esküvők száma a római katolikus egyházközségben

A karácsonyt követően két jeles eseménnyel zárta az elmúlt évet az adai Szentháromság római katolikus plébánia hívőközössége, miután a helyi templomban Pénzes János szabadkai megyés püspök diakónussá szentelte a helybeli Bartus Ervint és Szabó Szepesi Csabát, majd az adai származású Dobai István megtartotta aranymiséjét pappá szentelésének ötvenedik évfordulója alkalmából.

A két adai diakónus Pénzes János püspökkel és az ünnepi misén részt vevő papokkal, ministránsokkal (Foto Video Studio Dobai felvétele)

A két adai diakónus Pénzes János püspökkel és az ünnepi misén részt vevő papokkal, ministránsokkal (Foto Video Studio Dobai felvétele)

Szungyi Károly adai plébánostól megtudtuk, hogy Dobai István atya, aki az egyházmegye több plébániáján látott el a papi feladatokat, illetve tevékenykedett a Caritas igazgatójaként is, december 30-án, a Szent Család vasárnapján mutatta be az aranymiséjét Adán. Kiemelte, hogy Dobai atyát a családi gyökerek és a gyerekkora Adához kötik, ahol az egykori Szent István utcában lakott. Dobai György és Lajkó Julianna gyermekeként látta meg a napvilágot Szent István diakónus vértanú napján, majd aprószentek napján már megkeresztelték az adai Szentháromság-templomban, ugyanitt volt elsőáldozó és bérmálkozó is. Dobai Istvánt 1968. december 27-én szentelték pappá.

– Dobai atya ötvenéves szolgálattal a háta mögött elmondhatja: nehéz volt, de szép. Nehéz vállalás, de nemes és érdemszerző. Elkötelezettség nélkül nem lehet értelmes életet élni. Azt, hogy ezt mégis tudta vállalni, minden bizonnyal szüleinek is köszönheti, akik vállalták elsősorban egymást, majd a gyermekáldást, és vállalták a hitet. Ehhez bátorság is kellett. Hiszem azt, hogy szülei tanították meg neki a „Ne féljetek!” üzenetét, amely az evangélium egyik közvetlen üzenete, és amit pályafutása során gyakorolt és megélt – mondta Szungyi Károly, aki megjegyezte, hogy ezt megelőzően még egy jeles esemény zajlott az adai templomban, ahol december 26-án Pénzes János szabadkai megyés püspök diakónussá szentelte Bartus Ervint és Szabó Szepesi Csabát. Mindkettőjüket Péter-Pál napján szentelik pappá Szabadkán, de az újmiséjüket Adán mutatják be június 30-án, illetve július 7-én. Szungyi Károly kiemelte, hogy mindketten adaiak, ami azt jelzi, hogy a helybelieknek fontos a hitélet, vagyis a vallásos tevékenység egyéni és közösségi szinten.

– Nagyon kevés a hivatás az egész egyházmegyében. A püspök urunk elbeszélése szerint az idén kilenc papot szentel fel januártól decemberig, de utána már nincsenek újabb jelöltek. Nagyon kevesen jelentkeztek a papi és szerzetesi hivatásra, és az ritka, hogy egy községből két újmisés pap érkezik. Ez jelzi, hogy az egyházközség tagjai számára kiemelkedően fontos a buzgóság és a lelkiség. Ezt látom a gyóntatásokból, az áldozásokból, a szentmisén való részvételből, ez mindenen meglátszik. A hívek rengeteget imádkoznak minden hónap első péntekjén, szombatján és vasárnapján a lelki hivatásokért, aminek megvan a gyümölcse – magyarázta a plébános, aki megjegyezte, hogy biztatók az egyházi statisztikák is, amelyek 2018-ban minden tekintetben jobbak, mint az előző esztendőé. A plébános beszámolt arról is, hogy növekedett a keresztelők száma, hiszen 2017-ben 61 keresztelőt tartottak, míg 2018-ban 79-et, közülük 41 fiú és 38 lány. Az esküvők száma az előző évhez viszonyítva 28-ról 33-ra növekedett. Sajnos az elhalálozások száma is, ami 2017-ben 135 temetést jelentett, 2018-ban 143-at. Az elmúlt évben 65 férfit és 78 nőt temettek el, közülük a legfiatalabb halott 45 éves volt, a legidősebb 99 éves. Az egyházközségben a hitközségi adót 2017-ben 1238 család fizette, 2018-ban már 1313-ra nőtt a számuk. Továbbá a 2017-es évhez képest gyarapodott az áldozások száma is, ami az elmúlt évben 30 200 volt.

– Ezt mindenképpen biztatónak tartom, csak legyenek még munkahelyek Adán, és ne menjenek el a fiataljaink. Ada még tartja magát, ha itt maradnak a fiatalok és a családok, akkor bizakodásra van okunk és reményünk ebben a tekintetben, mert a számadatok jót mutatnak. Az idén tovább folytatjuk a felújításokat a templomban és a temetőben. Ugyanolyan tempóban, ahogyan azt előző években csináltuk – nyilatkozta Szungyi Károly.