2024. március 28., csütörtök

Értékes madarakat loptak Küllődön

Keddre virradóra hat kimondottan értékes pálmakakadut tulajdonítottak el a Zomborhoz közeli Küllődről, Milan Mirić–Miki magánállatkertjéből. Ezeket a madarakat csőrük és tollazatuk színe miatt fekete kakadunak, ritkábban fekete papagájnak is nevezik, és a világ legértékesebb állatai közé sorolják. Egyetlen állat, amely önállóan képes hangszeren zenélni, faágakkal dobol a fatörzseken, akik hallották, profi dobosként emlegetik. Nem apró jószág, 60 centire nő, és a gyűjtők simán kifizetnek darabjáért 16 000 dollárt. Ezen az eladási áron számolva a küllődi tulajdonost csaknem 100 000 dolláros, vagyis tízmillió dináros kár érte.

A tulajdonos nyomban közzétette a közösségi oldalakon a lopás tényét, amit ismerősei megosztottak, hogy az elkövetők mielőbb kézre kerüljenek. A kommentezők zöme szerint kevés az esélye, hogy a tolvajok nyomára jutnak, ugyanis mindössze néhány kilométerre van az országhatár, ki tudja, hol lehetnek már a zsákmánnyal. Mások viszont arra buzdítják a hatóságot, hogy a madártenyésztők között érdeklődjenek, mert azok tudhatják, miként kell befogni az egyébként félénk kakadukat, és ők tudják valós értéküket is.

A ZOO Miki tulajdonosa kéri, hogy akinek tudomása van a madarairól, jelentse a 025/804-288-as vagy a 063/568-250-as telefonszámon.

A küllődi az egyedüli magántulajdonban lévő állatkert Szerbiában, 1988-ban létesült, több mint 100, a világ minden részéről származó állatfaj lakja a 7,5 hektáros cserjést, fás, füves részt, és a mintegy 10 mesterséges tavacskát.

A ZOO Miki állatkertből korábban meglépett egy csimpánz, a Béreg–Hercegszántó határátkelőn mindkét vámkezelő ablakba fölugrott, de az ott alkalmazottak mindaddig hallgattak egymás között róla, amíg egy bajai állattenyésztő rá nem bukkant az elkóborolt majomra, mert azt hitték, megtébolyodtak és látomásuk volt. A rátaláló ismerte a küllődi állatkert tulajdonosát, meg a csimpánzt is, és egy-kettőre hazavitte. A határőrök ekkor már másodszor hunytak szemet, ezúttal a hatósági eljárás fölött. Néhány éve pedig egy kóborló medve keltett riadalmat a határsávban. Gyanították ugyanis, hogy Küllődről kóválygott el, de a tulajdonos váltig állította, hogy az ő medvéi az igazak álmát alusszák a barlangjukban. Később elmondta, hogy egyik medvéje korábban már járt a határövezetben, de magától haza indult, ám útba ejtett egy diszkót. Amikor a bejelentést követően odaért a gazda, a medve vidáman sörözött a helyi fiatalokkal. Akkor valóban haza kellett vezetni.