2024. március 29., péntek

Gyanús küldemények miatt kiürítettek több külképviseletet Ausztráliában

Az ausztrál hatóságok kiürítettek szerdán több külföldi konzulátust és nagykövetséget Canberrában, illetve Sydneyben, mert gyanús csomagok érkeztek ezekre a címekre, majd megkezdték a szóban forgó épületek átvizsgálását - jelentették hírügynökségek sajtó- és hatósági értesülésekre hivatkozva.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Az ABC ausztrál hírtelevízió értesülése szerint legalább kilenc külképviselet kapott ismeretlen eredetű küldeményt, egyebek között az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, India, Németország és Svájc címére is érkezett ilyen csomag.
A hírt amerikai és brit diplomaták is megerősítették, és hozzátették, hogy a küldeményekkel az ilyen esetekre foganatosított intézkedések szerint jártak el, szorosan együttműködve a helyi hatóságokkal. Az új-zélandi konzulátus egyik dolgozója az ABC-nek azt mondta, a szóban forgó küldemények "azbeszt" feliratú, szálas anyagot tartalmazó borítékok voltak.
Szemtanúk beszámolói szerint India melbourne-i konzulátusához tűzoltóautók, rendőrautók és egy veszélyes anyag szállítására alkalmas jármű érkezett, a külképviselet dolgozói közül pedig többen védőmaszkot vettek fel. A katasztrófavédelem átvizsgálta az épülete, és miután biztonságosnak nyilvánította, az alkalmazottak visszatérhettek.
Az ausztrál szövetségi hatóságok pedig rövid közleményben tudatták, hogy a csomagok átvizsgálása folyamatban van.
A héten korábban már részben evakuálták Argentína sydneyi konzulátusát, mert az erre a címre érkező borítékokban gyanús port tartalmazó nejlonzacskók voltak. A küldeményt később veszélytelennek nyilvánították.