2024. március 28., csütörtök

Trump: fal helyett kerítést

Lemondott a mexikói határra tervezett falról, helyette az acélkerítés építését is elfogadná az amerikai elnök. Donald Drump tévébeszédében nem rendelt el szükségállapotot a déli határnál.

Donald Drump amerikai elnök (Fotó: Beta/AP)

Donald Drump amerikai elnök (Fotó: Beta/AP)

— Azért szólok ma önökhöz, mert országunk déli határánál egyre növekszik a humanitárius és biztonsági válság. Amerika büszkén fogadja a törvénytisztelő bevándorlók millióit, akik gazdagítják társadalmat és a nemzetünket. De az ellenőrizetlen, illegális bevándorlás minden amerikainak kárt okoz. A határ biztonságának erősítéséért a rendészeti szakemberek 537 millió dollárt kértek egy tényleges kerítésre – mondta Donald Trump amerikai elnök.

A mexikói határra építendő fal Donald Trump egyik legfontosabb kampányígérete volt. A demokraták most azzal vádolták meg az amerikai elnököt, hogy a kormányzati leállással túszul ejtette az amerikai népet.

— Miután kudarcot vallott azzal, hogy Mexikóval fizettesse ki a nem hatékony és felesleges falat, és képtelen volt meggyőzni a kongresszust, hogy ők fizessék a költségeket, az amerikai elnök a kormányzás lezárását okozta. A demokrácia azonban nem így működik, nem lehet indulatból kormányozni – mondta Chuck Schumer, a demokraták szenátusi vezetője.

Trump szerint a kormányzati leállás perceken belül megoldható lenne, és szerdára tárgyalásokra hívta a demokrata vezetőket a Fehér Házba.