2024. április 25., csütörtök
INDIA

A történelem egyik legnagyobb sztrájkja kezdődött

Két nap alatt akár kétszázmillióan is utcára vonulhatnak – Máris hatalmas a zűrzavar

Óriási a felfordulás Indiában, ahol tegnap 48 órás általános sztrájk kezdődött, amelybe eddig példátlan módon akár kétszázmillió ember is bekapcsolódhat. A történelem egyik legnagyobb munkabeszüntetését szakszervezetek kezdeményezték a kormány gazdaság- és munkaügyi (főleg munkaerőpiaci) politikája elleni tiltakozásul.

Indiában sokfelé megbénult az élet a tegnap kezdődött 48 órás sztrájk miatt, amelybe a tervek szerint akár kétszázmillióan is bekapcsolódnak. Ha tényleg ilyen sokan vesznek részt, az  emberiség történetének egyik legnagyobb munkabeszüntetése lesz. Bő két éve már szerveztek egy hasonló méretű akciót a világ második legnépesebb (csaknem 1,35 milliárd lakosú) országában, de az csak egy napig tartott.

A sztrájk miatt már tegnap mindenütt akadozott vagy szünetelt a (tömeg)közlekedés, nem dolgoztak a bankok, rengeteg állami vállalat, gyár állt le, temérdek bolt, üzlet maradt zárva. Az érintett ágazatok közé tartozik az energetika, acélgyártás, autóipar, kereskedelem és a pénzügyi szektor. A tömegekhez parasztok, napszámosok, alkalmi munkából élők is csatlakoztak, akik az országban hónapok óta tartó mezőgazdasági válság ellen tiltakoznak.

Az óriási sztrájkot tíz szakszervezet kezdeményezte, ezek tagságának összlétszáma legalább kétszázmillió. A megmozdulást azért szervezték meg, mert a dolgozók érdekeivel ellentétesnek tartják a jobboldali nacionalista Narendra Modi miniszterelnök vezette kormány gazdaságpolitikáját. A résztvevők több helyen összetűztek a rendőrökkel, néhol utakat, vasutakat zártak le.

„A kormány gazdaság- és munkavállaló-ellenes intézkedései kényszerítenek minket a munkabeszüntetésre. Az árak emelkednek, alapvető árucikkeket sem lehet beszerezni a kedvező árképzéssel dolgozó üzletekben, a kormány pedig a jelek szerint nem tesz semmit ez ellen”– mondta C. H. Venkatachalam, az ország legrégebbi és legnagyobb, csaknem félmillió embert tömörítő banki szakszervezetének (AIBEA) a főtitkára.

Az elégedetlenséget növeli a munkaerőpiaci helyzet is. A legutóbbi parlamenti választás előtt a Modit támogató párt (BJP) ugyanis azt ígérte, hogy tízmillió új munkahelyet teremt évente. Ez azonban nem sikerült, sőt a legutóbbi pénzügyi évben még csökkent is az állások száma.

A sztrájkoló szakszervezetek képviselői szerint a lakosságot különösen idegesíti, hogy jelentősen drágulnak az alapvető árucikkek, mert ez a tömegek számára okoz gondot.

A dolgozók érdekvédelmi szervezeteit a kiterjedt állami szektor problémái is nyugtalanítják. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a vízfejű államhoz tartozó, nem hatékonyan működő, s ezért állandóan nehézségekkel küszködő nagyvállalatok egy részét a kormány privatizálni kívánja, a többiek esetében pedig összeolvasztásokkal kezelné a problémát. A munkavállalók közül sokan aggódnak állásuk, illetve megszokott javadalmazásuk elvesztése miatt.

Egyelőre nem tudni, hajlandó-e a Modi-kabinet figyelembe venni a szakszervezeti megmozduláson hangoztatott követeléseket jövőbeli intézkedéseinél. Indiában egyébként viszonylag gyakoriak a sztrájkok. Ám az is gyakori, hogy a munkabeszüntetések nem hoznak eredményt.