2024. április 24., szerda

A mesék és tudományok világában

A VM4K táboraiban játszva tanulnak a gyerekek, legyen szó akár kémiáról vagy számítógépes programozásról

Szabadkán, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban, tegnap is érdekfeszítő foglalkozásokkal várták a Téli varázs és az informatikatábor résztvevőit. Míg előbbiben kedden a néphagyományok kerültek előtérbe, ezúttal a jég volt a téma. Mácsai Mónika drámajáték-vezető a mesék világába kalauzolta a gyerekeket:

– Fagy Jankó történetét hoztam el. Bizonyos részeknél megszakítottam a mesét és a gyerekek képzeletére bíztam a folytatást. Érdekelt az is, hogy milyennek képzelik el az Időjárás Palotát és erről rajz is készült. Fagy Jankó szomorú legényke volt, mivel őt nem szerették az emberek. Mégis kedveskedni akart nekik, azt kívánta őt is szeressék, mert mindannyiunknak szükségünk van a szeretetre. Fagy Jankó ezért azt találta ki, hogy karácsony estéjén jégvirágokat rajzol az ablakokra. A gyerekek is rajzoltak jégvirágokat, így alkotótevékenységet is folytattak a foglalkozás során. Közben továbbgazdagítva a képzeletet Vivaldi Négy évszakából a Tél részletét hallgattuk és erről is beszélgettünk. A gyermekek ráhangolódtak a foglalkozásra, együttműködőek voltak és sok segítséget kaptam a szervezőktől is. Kellemes élményekkel gazdagodtam, örülök, hogy itt lehettem – mondta Mácsai Mónika.

A VM4K emeleti termében Szórád Endre kémiatanár látványos kísérletekkel kápráztatta el a gyerekeket, például vulkánt készített, megmutatta hogyan lehet kémcsőbe vihart kavarni, páratlan sikert pedig a konfettikilövővel aratott. Mindez persze maximálisan biztonságos körülmények között zajlott:

– Az első és legfontosabb a testi épség, de ha betartjuk a szabályokat, nincs gond. Először jöttem ebbe a közösségbe, és köszönöm a szervezőknek a meghívást. Főleg a középiskolásoknak tartok bemutatókat, de nagyon szeretek kicsikkel is dolgozni. A kisebbek is fogékonyak, annak ellenére, hogy a kísérletek tudományos hátterét nem ismerik, hiszen az iskolában még nem tanulnak kémiát. Megpróbálom megnyerni őket is, hogy szeressék a természettudományokat. Erre egyfajta küldetésként tekintek. Tulajdonképpen mindenkinél megpróbálom népszerűsíteni a természettudományokat, elsősorban a kémiát, hiszen ez a szakterületem. A kémia szinte mindenben fellelhető, jelen van a mindennapi életünkben. Nem az a célom, hogy mindenáron vegyészeket neveljek ki, de szeretném felhívni a figyelmet például arra, hogy egyes termékek reklámozása során sok badarságot összehordanak, és ezekkel próbálnak mindenféléket eladni. Azért kell tanulni a kémiát, hogy meg tudjuk különböztetni a valós tudományos tényeket a kitalációktól. Fontos persze a többi természettudományi ág és ezek közt sok határterület van. Ami engem illet, a kémiát az általános iskolában szerettem meg. Az első kísérletem úgy történt, hogy az iskolából magamhoz vettem két kémcsövet és otthon 4.5V lapos elemmel vizet bontottam hidrogénre és oxigénre. Akkor hatodikos voltam. Az érdeklődésem a továbbiakban is folytatódott. A tanáraim szerettették meg velem a kémiát. A kísérletek nagyon látványosak tudnak lenni és elkápráztatják a tanulókat, de fontos az is, hogy tudják, nem csak ebből áll a vegytan. Csalódást okozhat annak, aki ezzel nincs tisztában – fejtette ki a lapunknak Szórád Endre.

A gyerekek érdeklődve figyelték a kísérleteket. Dubicsánac Narának is nagyon tetszettek:

– Némelyik során fény keletkezett, valamelyik pedig durrogott. Egyik kedvencem az volt, amikor egy tojást kibujtattunk egy üvegből és utána visszabujtattuk, a másik pedig, amikor narancssárga habot csináltunk – újságolta Nara.

Herodek Laura is élvezte a kísérleteket, neki a konfetti volt a kedvence, Molnár Krisztiánnak pedig a villám és az elefánt fogkefe, de az is elárulta, hogy nagyon szereti a tábort és tetszenek neki a foglalkozások.

Időközben az informatikatáborban is lázas munka folyt. Vörös Csaba informatikatanár észrevétele szerint nagyon ügyesek a gyerekek:

– Labirintusos játékkal hozakodtam elő, ami egyszerűen indult, és ők ezt nagy örömömre továbbfejlesztették. A saját ötleteiket valósították meg. Olyan pályát készítettek, ami nekik tetszik. Büszke vagyok rájuk. A célom egyebek közt az is volt, hogy megmozgassam a fantáziájukat. A tábor során tanácsokat is adok, olyan eszközöket és oldalakat mutatok meg, amelyeket odahaza is elérhetnek és használhatnak. Sajnos úgy vettem észre, hogy az iskolákban ezekről az oldalakról nem igazán értesülnek – tudtuk meg Vörös Csabától.

A tábor programja felkeltette Rózsa Ninetta érdeklődését is:

– Azért jelentkeztem, hogy megismerjem a Scratch programnyelvet. Jó a táborban, egyáltalán nem nehéz az, amit tanulunk, mindent értek. Amit itt elsajátítok, az sokat segíthet, mert ha megnövök, előfordulhat, hogy számítógépen dolgozok majd – hallottuk Ninettától.

Hajagos Roland szerint is a számítógépezés nagyon érdekes:

– A táborban most a kódolást tanultuk. Érdekel a Rubik-kocka kirakása is, elég bonyolultnak tűnik, de remélem megbirkózunk vele – mondta Roland.