2024. április 24., szerda

Vörös riasztás Délnyugat-Szerbiában

Vajdaság területén óvatosságra intik a közlekedés résztvevőit a csúszós utak miatt

Az idei tél eddig leghidegebb hajnala volt tegnap, a hőmérő higanyszála Közép-Szerbiában helyenként a mínusz 18 fokot is elérte, de a hideg ma is kitart. Vajdaság területén, illetve Nyugat-Szerbiában esőzések, illetve talaj menti fagy várható, jelentette a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Éppen ezért, vagyis a veszélyes útviszonyok miatt a szakemberek fokozott figyelemre intik a közlekedőket.

Az ország déli tájain nagy mennyiségű hó, északon pedig ónos eső várható (Fotó: Dávid Csilla)

Az ország déli tájain nagy mennyiségű hó, északon pedig ónos eső várható (Fotó: Dávid Csilla)

A Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint ma és csütörtökön az ország délnyugati, déli és délkeleti tájain nagyobb mennyiségű hóra is lehet számítani, vagyis megnő a hőtakaró, ami mindenekelőtt a síelés szerelmeseinek kedvez, ám jelentősen megnehezíti az ország déli részén a közlekedést és az ellátást. Miután súlyos károkat okozhat a hó és veszélyt is jelent a lakosság, valamint az állatok számára, a Hidrometeorológiai Intézet a Morava mentén, Šumadijában, Nyugat- és Délnyugat-Szerbiában vörös riasztást adott ki.

Az ország többi részén enyhébb változatát mutatja a tél, Bácska, Bánát, Szerémség, Belgrád, Délkelet-Szerbia, valamint Koszovó és Metóhia területére narancssárga riasztást jelentettek.

Az időjárás-előrejelzések szerint jelentős csapadék csak ma és holnap várható. Amíg az ország déli tájain nagy mennyiségű hó esik majd, addig az ország középső területein ónos eső, illetve eső hull majd. Az ország északi térségeiben a reggeli órákban, illetve délelőtt jeges utakra kell számítani. Ez az állapot kitart majd a hétvégén is, ezért fokozott óvatosságra intenek a szakemberek.

A Putevi Užice jelentése szerint Zlatibor körzetében járhatóak az utak, folyamatosan takarítják a havat, mégis már most jégpáncél alakult ki a hegyvidéken, hiszen reggel -15 fokot mértek, míg Užicén -10-et. Ilyen alacsony hőmérsékletek mellett pedig a só sem segít a jég felolvasztásában, ezért arra figyelmeztetik a sofőröket, hogy a járművek sebességét igazítsák az útviszonyokhoz.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Az időjárási és az útviszonyok miatt egész Nyugat-Szerbiában érvényben van a teherforgalom tilalma, ugyanakkor kötelező a téli felszerelés használata a zlatibori körzet egész területén. A Szerbiai Autó-Motoros Szövetség figyelmeztet, senki ne induljon útnak, ha az nem életbevágóan fontos Ivanjica, Sjenica és Nova Varoš területén addig, amíg nem javulnak az időjárási viszonyok.

Egyébként, habár az utóbbi években kezdtünk hozzászokni ahhoz, hogy átmeneti évszakok nélkül, a télből szinte a nyári nagy melegekbe lépünk, és fordítva, az idei tél a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet elemzése alapján sem lesz különb. Átlagos hőmérsékletekkel folytatódik a tél, valamivel alacsonyabb, de erre az évszakra jellemző értékekkel. Đorđe Đurić meteorológus a Blic napilapnak adott nyilatkozatában elmondta, januárban megmarad a télies hideg idő, ám hamarosan megérkezik fölénk a meleg hullám, amitől elolvad a hó. Februárban sem lesz sok változás, ám havazásra még lehet számítani. Felmelegedés csak márciusban és áprilisban várható, azzal, hogy áprilisban még fagyokra is számíthatunk, ami a mezőgazdaságban okozhat jelentős károkat. Májusban átlag 25 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet, de kiadós csapadékra is számítani kell.