2024. március 28., csütörtök

A bori bányamedence adóssága – nulla

Megszabadult az évtizedek óta halmozódó adósság hatalmas terhétől a Bor Bányászati és Kohászati Központ (RTB), az új stratégiai partner, a kínai Zijin ugyanis az előre elkészített átszervezési terv keretében törlesztette a vállalat összes adósságát – közölte Aleksandar Antić bányászati és energiaügyi miniszter.

„A stratégiai partner több mint 200 millió dollárt fizetett ki szinte egyetlen nap alatt, és most a Zijin Bor Copper DOO a piacon bármiféle korlát nélkül helyezkedhet, mint a következő időszak egyik legjelentősebb európai réztermelője” – idézi a minisztert az eKapija portál. A Zijin eleget tett a cég költségvetés iránti kötelezettségeinek, kifizette a tartozást a Szerbiai Villanygazdaságnak és a hazai bankoknak, beleértve a Fejlesztési Alapot is. Az állami intézményeknek összesen 11 milliárd 210 millió dinárt utalt át, a kanadai EDC banknak pedig 23 millió eurót és 42,2 millió dollárt. „Az RTB adóssága a mai napon – nulla” – jelentette ki szerdán Antić. Mint mondta, öt-hat évvel ezelőtt, amikor bekapcsolódott a bányakomplexum körüli problémák megoldásába, az adósság meghaladta az egymilliárd dollárt. Most a Zijing 350 millió dollár befizetésével többségi, 63 százalékos tulajdonos lett. Ha lezárja az RTB-vel és a Čukaru Peki bori rézlelőhellyel kapcsolatos ügyletek körét, Szerbia néhány év múlva az évi 200-250 ezer tonnás termeléssel Európa harmadik legnagyobb réztermelője lesz.

„Ennek jelentőségét az is alátámasztja, hogy míg pillanatnyilag a bányászat 1 százalékát adja a társadalmi összterméknek, néhány év múlva csupán a réz 5 százalékban vesz részt a GDP-ben” – mondta Antić.