2024. április 25., csütörtök

Alvással a nyereségért

Japán munkaadók úgy döntöttek, hogy a munkahelyi alvást az alkalmazottak kötelezettségévé kell tenni. Ez nem azt jelenti, hogy a munkások bóbiskolhatnak az íróasztaluk felett, az alkalmazottak számára ugyanis rendelkezésre áll majd egy hálószoba.

Egy felmérés folytán döntöttek a japánok a munkahelyi pihenés mellett, s e felmérésből kiderült, hogy a kialvatlan munkások teljesítménye jelentős mértékben kihat a vállalatok nyereségére, vagyis a japán cégeknek ez évente 138 milliárd dollár veszteséget hoz – írja a Blic napilap.

Ezért a munkáltatók, a japán Egészségügyi Minisztérium javaslatára, naponta legalább fél óra alvást vezetnek be, amit a kora délutáni órákban iktatnak be a munkarendbe.

A Nextbit japán információs-technológiai vállalat azonnal elfogadta a javaslatot, és létrehozott két, ,,stratégiai célokat szolgáló” hálószobát a munkások számára. A szobákat zajszigetelő berendezéssel, ágyakkal és kanapékkal szerelték föl. A mobiltelefonok, táblagépek és laptopok használata szigorúan tilos ezekben a szobákban.