2024. április 19., péntek

Topolya, Bácskossuthfalva, Krivaja és Gunaras

Az eddigi 14 helyett ettől az évtől 4 anyakönyvi körzet Topolya községben

A 14 anyakönyvvezetői körzetet 4-re csökkentették Topolya községben a törvénnyel összhangban – erről is döntött legutóbbi ülésén a községi képviselő-testület. A lakosságra nézve ez csupán adminisztratív következményekkel jár, tehát továbbra is a megszokott helyeken fordulhatnak az anyakönyvvezetőkhöz.

Nada Mehaković, Topolya község társadalmi osztályának vezetője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Nada Mehaković, Topolya község társadalmi osztályának vezetője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Topolyán a múlt év decemberében, az év utolsó képviselő-testületi ülésén hozták nyilvánosságra és szavazták meg a képviselők, hogy a lakosság, illetve az ügyintézések számának csökkenése miatt közigazgatásilag összevonják több település anyakönyvi irodáját. Ezzel kapcsolatban Nada Mehaković, Topolya község társadalmi osztályának a vezetője ismertette a tudnivalókat. Szavai szerint a változtatás után a lakosság semmit nem fog érzékelni, mivel a gyakorlatban minden marad a régiben.

– A dokumentumok kiadását intéző irodák megnevezésével kapcsolatban lesz változás, amit a kézhez kapott okmányokon láthatnak majd az igénylők, ez azonban a felhasználók szempontjából nem lesz érezhető. A hivatalok megmaradnak a településeken, és a munkaidejük sem változik – mondta Nada Mehaković, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy ezt az összevonást milyen rendelet alapján hozta meg az önkormányzat.

– Ezt a lépést az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium káderkapacitásra vonatkozó döntése alapján tettük meg. Vagyis számításba kellett vennünk a megkötött házasságok, az anyakönyvi kivonatok, állampolgársági bizonyítványok, halotti anyakönyvi kivonatok igénylésének a számát. Ez azt jelenti, hogy azon települések hivatalát, ahol egyáltalán nem volt „rentábilis” az iroda működése, összevontuk a forgalmasabbal. Első lépésben több irodát terveztünk önállóan megtartani, de sajnos erre nincs megfelelő kárderünk. Jelenleg a községnek 9 anyakönyvvezetője van, akiknek 14 anyakönyvi irodában kell ellátniuk a feladatot. A törvényes előírás arra vonatkozik, hogy egy anyakönyvi körzetben egy anyakönyvvezetőnek, illetve egy helyettesnek kell tevékenykednie a célnak megfelelő műszaki eszközökkel, az országos hálózatra kapcsolható hordozható számítógéppel és nyomtatóval – nyilatkozta a község társadalmi osztályának vezetője.

A pacséri anyakönyvi iroda január 1-je óta a bácskossuthfalvi körzet kirendeltségeként működik (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A pacséri anyakönyvi iroda január 1-je óta a bácskossuthfalvi körzet kirendeltségeként működik (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Megtudtuk tőle azt is, hogy Topolyán két anyakönyvvezető látja el a feladatot, a többi esetben egy hivatalvezető csak egy körzetet képviselhet, ugyanakkor több helységben is tevékenykedik. Egy nyugállományba vonult anyakönyvvezető helyének betöltésére kérvényezték a minisztériumi jóváhagyást.

Topolya anyakönyvi kerülethez tartozik 2019 óta Karkatur (Mićunovo), Bajsa, Pannónia, Szurkos (Srednji Salaš), Kisbelgrád és Zobnatica, Bácskossuthfalva anyakönyvi kerülethez csatolták Pacsért, a Krivaja anyakönyvi kerület magában foglalja Cserepest (Sokolacot), Krivaját, Felsőroglaticát, Karađorđevót és Tomislavcit, Gunaras anyakönyvi kerület része január 1-je óta Brazília, Bogaras, Völgypart, Njegoševo, Pobeda, Svetićevo, Kavilló és Zentagunaras.