2024. április 23., kedd

Új bemutatóra készül a Mara

Idei előadásuk, a Švejk, elgondolkodtatónak, de felettébb szórakoztatónak ígérkezik

Mint arról már beszámoltunk olvasóinknak, sikeres volt a Mara amatőr színtársulat következő előadásának a szakmai premierje.

A készülő színdarab egy jelenete (Kiss Viktor felvétele)

A készülő színdarab egy jelenete (Kiss Viktor felvétele)

A tavalyi komolyabb darab után az idén újra vidámabb, ám ugyanúgy elgondolkodtató előadással mutatkozik be közönségének a topolyai színtársulat. Jaroslav Hašek Švejk című regényének egy színpadi átiratára esett a választásuk. A színmű rendezésére Táborosi Margarétát kérték fel. Megtartották tehát a darab szakmai bemutatóját a Művelődési Ház mozitermében, amely képet adott a több hónapos próbák folyamatáról, és felszínre kerültek olyan momentumok, amelyeken még lehet és kell csiszolni a nagyközönség előtti bemutatóig. A rendezőről, Táborosi Margarétáról köztudomású, hogy a dialógusok mellett nagy hangsúlyt fektet az emberi test játékára is. A próbák során meggyőződhettünk arról, milyen kifejezővé tud tenni egy-egy karakteres mozdulat egy jelenetet.

– Örülök, hogy a topolyaiak engem kértek fel a következő előadásuk rendezésére – hallottuk Táborosi Margarétától – Ebben az évben egy könnyedébb, vidámabb darabot kerestek. Ismerve korábbról a társulatot, tudtam, hogy közösen meg tudunk birkózni egy ilyen darabbal, amilyenre végül is a választásunk esett. Megtaláltam ezt az átiratot Spíró György átdolgozásában, és ezt fogjuk színre vinni. Reményeink szerint ez egy szórakoztatóan elgondolkodtató előadás lesz. Óriási anyag, csaknem ezer oldal, mintegy két és fél órás előadás. A bemutatóig van még mit csiszolnunk a darabon, de nagyon jó a társulat hozzáállása. Volt, hogy napi tíz-tizenkét órát is próbáltunk. Tudomásom szerint itt, Vajdaságban mi leszünk az elsők, akik színre viszik ezt a darabot. Nem kis kihívás, főleg, hogy a társulat tagjai dolgozók, tanulók, akik feláldozzák a szabadidejüket. Tetszik, ahogyan mindenki egyformán húzza a szekeret. Ebben is rejlik majd e darabnak a sikere – hallottuk a rendezőtől.

– A nagyközönségnek a magyar kultúra napja táján szeretnénk bemutatni a darabot – mondja Sörfőző Károly, a Mara színtársulat vezetője. – Az előadás tulajdonképpen már összeállt, és csak a csiszolgatások vannak hátra, illetve meg kell oldani azt, hogy a meglehetősen sok anyagból mi is és hogyan maradjon meg a bemutatóra, egy kerek egészet képezve. Összesen tizenegyen vagyunk, és ennek a társulatnak kell megbírkóznia a darabbal. Nem könnyű, hiszen óriási anyagról van szó, és már biztos, hogy kétfelvonásos lesz. Magáról a darabról annyit, hogy a tavalyi komoly hangvitelű Rükverchez képest minenképpen vidámabb, szórakoztatóbb, ennek ellenére komoly mondanivalót hordoz magában. Az idősebbek bizonyára jobban emlékeznek erre a műre. Úgy tudom, ez volt az első olyan film, amelyet magyar nyelvre szinkronizáltak. Ahogyan a közönség, így mis is kíváncsian és türelmetlenül várjuk a bemutatót – fogalmazott a Mara vezetője.