2024. április 25., csütörtök

42 keresztelés, 101 temetés

2018. évi temerini egyházközségi statisztika

Az óév utolsó napján, az év végi hálaadó szentmisén Szungyi László főesperes plébános az egyházi anyakönyv és az egyházközségi iroda bejegyzései, valamint a katolikus közösségben folyó tevékenység alapján visszatekintett a múlt év eseményeire és szólt a várható eseményekre az egyházközségre vonatkozóan. Elmondta, hogy 2018-ban csaknem két és félszer annyi volt a temetések száma, mint a kereszteléseké (ám a megkereszteltek száma nem fedi a tavaly Temerinben születettek számát, több külföldön élő hívő megkeresztelni hazahozza gyermekét).

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

A plébániai statisztika szerint összesen 42-en részesültek a keresztség szentségében, 20 fiú és 22 leány, míg 2017-ban 48-an. Az 1 évnél fiatalabb megkereszteltek száma 36 (az előző évben 38), 1-től 7 éves korig 5, hét éven felüli pedig 1. Leggyakoribb nevek: Viktor (3), Hanna (2) és Szófia (2). Egyházilag törvényes házasságból 38, polgárilag törvényes házasságból 1 és házasságon kívül 3 gyermeket kereszteltek. 427 iskolai hittanos gyerek volt, közülük 403 járt plébániai hittanra.

Első gyónó tavaly 39 volt (előző évben 51), 15 fiú és 24 lány; elsőáldozó 49 (37), 25 fiú és 24 lány; bérmálkozó 51 (59), 25 fiú és 26 lány. Egyházi házasságot 21 (22) pár kötött – közülük 10-en nászmisével, 8-an ünnepélyesen, hárman pedig rendezték házasságukat. Tavaly 19 pár a római katolikus szertartás szerint kötött házasságot, 2 pár pedig vegyes házasságot.

Egyházi temetés 2018-ban mindössze 101 (122) volt, 49 (53) férfi, 51 (69) nő és egy csecsemő. A legidősebb elhunyt 93 éves, a legfiatalabb 18 éves volt. Az egyházat a Családi könyvbe jegyezve 977-en (1084) támogatták, külön adománnyal 305-en (199). Az egyházközséget az önkormányzat tavaly is támogatta anyagilag. Ezt a pénzösszeget a plébánia nyílászáróinak felújítására és a toronyba vezető létra cseréjére költötték. A gyerekek karácsonyi csomagjait is az önkormányzat adományozta.

László atya sajnálattal szólt arról a mulasztásról, amit a külföldre költöző fiatalok igen gyakran elkövetnek. Házasságkötésre, vagy keresztelésre hazajönnek, itthon ünnepelnek. Új lakhelyükön azonban nem jelentkeznek be az egyházba, Németországban például attól tartanak, hogy egyházi adót kell fizetniük. Ha hazajönnek, anyakönyvezéskor gondok adódnak, mivel hiányoznak a lakhelyükön kiadott egyházi okmányaik. Az atya arra kérte az itthon maradt hozzátartozókat, hogy tájékoztassák a fiatalokat: jelentkezzenek be a hitük szerinti legközelebbi templomba, ezzel sok későbbi kellemetlenségtől mentesülnek.

Az egyházközségben a világegyházzal és az egyházmegyével egységben sokrétű lelkipásztori és közösségi tevékenység folyik, megtartják a szokványos ünnepeket és őrzik a hagyományokat is. A Caritas szeretetszolgálat a szegény sorsú gyerekeknek Mikulás ajándékot osztott, a családoknak pedig karácsonyi és húsvéti csomagot készített. A rászorulóknak rendszeresen osztanak ruhaneműt. Tavaly megújult a kálvária és a betlehem a plébániatemplomban.

Az évzáró hálaadó szentmisén a plébános atya köszönetet mondott az önkormányzatnak, valamint mindazoknak a személyeknek, iparosoknak, vállalkozóknak, akik az egyházközséget anyagilag vagy más módon támogatták.