2024. április 20., szombat

Vigyázat! Csúszós utak!

A járdák a város központjában sok helyen havasak és jegesek (Fotó: Gergely Árpád)

A járdák a város központjában sok helyen havasak és jegesek (Fotó: Gergely Árpád)

Az elmúlt néhány napban igazi téli időjárást tapasztalhatunk régiónkban. Szombaton reggel hószállingózásra ébredhettek a szabadkaiak, majd a havazás lassan, de biztosan felerősödött, és csakhamar összefüggő hótakaró alakult ki a kevésbé használt utakon is. A hó egy része vasárnap a nap folyamán elolvadt, de az esti órákban újra havazni kezdett. Ezúttal enyhébb havazásról számolhatunk be, viszont a lehullott mennyiség is elég volt ahhoz, hogy hétfő reggelre újra fehérbe öltözzön a táj. Így akik a Julianus-naptár szerint ünneplik Krisztus születését, elmondhatják, hogy ezúttal fehér karácsonyuk volt. A palicsi meteorológiai állomás adatai szerint a hótakaró vastagsága hétfő reggel öt centiméter volt, míg kedd reggel négy. A havazás mellett a levegő hőmérséklete is alátámasztja azt, hogy bizony a tél kellős közepén járunk. Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet -1ºC volt, míg a palicsi meteorológiai állomás adatai szerint a legalacsonyabb hivatalosan mért hőmérséklet -8,8ºC volt, ugyanakkor 24 óra tájékán -10ºC-ot mértek. Kedd reggel két méterrel a talaj szintje fölött -11ºC-t mutattak a hőmérők, a talaj szintjén pedig -14-et.

A személygépjárművek által fokozottan igénybe vett utak állapota kielégítő (Fotó: Gergely Árpád)

A személygépjárművek által fokozottan igénybe vett utak állapota kielégítő (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai utak hótól való megtisztításával az eddigiekben a helybeli Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat volt megbízva. Legutóbb azonban a közbeszerzési pályázat nyertese a verbászi székhelyű Extra Auto Transport Kft. lett, így november elseje és március elseje között az ő feladatuk a több mint 230 utca, valamint 134 000 négyzetméter járda, illetve kerékpárút tisztítása. Habár az elmúlt napokban a városban láthattunk kisebb-nagyobb munkagépeket, amelyek éppen a havat takarították, általánosságban elmondható, hogy az utak állapota rossz. A személygépjárművek által fokozottan igénybe vett utak állapota kielégítő, azonban a mellékutak esetében több helyen a mái napig hó borítja az utakat, és helyenként jegesedés tapasztalható. Ugyanez a helyzet a gyalogjárdákkal is, amik a város központjában is havasak és jegesek. Kedden felkerestük az Extra Auto Transport céget, de kérdéseinkre eddig még nem kaptunk választ.

Szabadkán kedden a délutáni órákban újabb havazás vette kezdetét, és a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzései alapján ez a mára várható csapadékkal együtt jegesedést idézhet elő az ország északi és nyugati területein. Éppen ezért a közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság javallott. Az előrejelzések alapján az elkövetkező napokban enyhébb időjárásra van kilátás. A legmagasabb nappali hőmérsékletek várhatóan valamivel fagypont fölött lesznek, míg éjszaka is csak -3 ºC-ig süllyed a hőmérők higanyszála.