2024. április 25., csütörtök

Györe feladással búcsúzott

Három meccset vívott az új-zélandi vendégszereplésen Györe László, hat pontot és némi anyagi hasznot is szerzett, végül feladással búcsúzott. A zentai teniszező a selejtezőben előbb jó játékkal múlta felül az argentin Horacio Zeballost, majd fordulatokban gazdag, egyenrangú csatában kapott ki az amerikai Mckenzie McDonaldtól, ám Steve Johnson visszalépése révén szerencsés vesztesként jutott fel az aucklandi táblára. A 28 éves és jobban rangsorolt német Jan-Lenard Struff-fal játszott a múlt éjjel, és nagyszerűen kezdett, hisz az első játszmában 5:2-re vezetett, 6:5-nél három játszmalabdája volt, a rövidítésben pedig 5:3-ra is elhúzott, mégis alulmaradt. Amikor a második játszmában elveszítette az adogatást, feladta a csatát. Remélhetőleg csak a frusztráltsága, nem pedig sérülés miatt. Györe az idén már öt meccset vívott, a kilenc befejezett játszma közül nyolc ért véget 7:6-tal vagy 7:5-tel, alapjában véve tehát jól melegített a hétfőn Melbourne-ben rajtoló Australian Openre.

Melbourne-ben ma kezdődik az idény első nagy tornájának a selejtezője, amelyben hét szerbiai és egy magyar is érdekelt. A nőknél Ivana Jorović a 10. kiemelt, és a 28 éves, a ranglistán 159. kínai Szinjun Hannal kezd. Olga Danilović a 6. kiemelt, és a 17 éves, a ranglistán 186. lengyel Iga Świątek lesz az első ellenfele. Dejana Radanović a 28 éves és 127. orosz Vitalija Gyacsenkóval, a 15. kiemelt Stollár Fanny pedig a 24 éves és 230. kínai Juszuan Dzsanggal kezd.

A férfiaknál szerb rangadó lesz a nyitókörben Peđa Krstin és Nikola Milojević között, Viktor Troicki a veteránok csatájában a 36 éves és 190. francia Nicolas Mahut-vel, a 16. kiemelt Miomir Kecmanović pedig a 22 éves és 155. olasz Gianluigi Quinzivel kezd.

A hétvégén kiosztották az első idei serlegeket. A legelsőt a fehérorosz Arina Szabalenka nyerte, ami harmadik WTA-titulusa, azt követően pedig Kevin Anderson a 6., Kej Nisikori a 12., Roberto Bautista a 9., Julia Görges a 7. és Karolína Plíšková a 12. tornagyőzelmét aratta. A púnai történelmi döntő is volt, hisz a 207 centis átlaggal „magasabbat” még nem játszottak, a februárban 40 éves Ivo Karlović pedig 1977 óta a legidősebb döntős lett.

Az év első ranglistáján Novak Đoković 233. hetét kezdte meg az élen, és 1655 pontos előnnyel vezet Rafael Nadal előtt. Fucsovics Márton a 35., Dušan Lajović, aki Sydney-ben tegnap reggel a fiatal Alex de Minaurtól kapott ki, a 45., Györe a 91., Filip Krajinović a 92., Kecmanović a 126., Krstin a 173., Milojević a 174., Troicki pedig a 201. helyet foglalja el.

A nőknél a sydney-i selejtezőben vesztes Aleksandra Krunić a 60., a ma Hobartban a szlovák Viktoria Kužmovával kezdő Babos Tímea 65., Danilović 109., Jorović 117., Stollár 124., Radanović pedig 209. Fucsovics, Lajović, Kecmanović és Jorović pályafutásuk legjobbját jegyzik.