2024. március 28., csütörtök

Erdogan nem tárgyalt a washingtoni küldöttséggel

Az előzetes várakozással szemben Recep Tayyip Erdogan török elnök nem tárgyalt kedden az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton által vezetett amerikai küldöttséggel, amely a szíriai amerikai csapatkivonásról jött egyeztetni Ankarába.

Erdogan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) keddi parlamenti frakcióülését követően újságíróknak azt mondta: Bolton tárgyalópartnere Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő, aki egyben az államfői hivatalhoz tartozó biztonsági és külpolitikai bizottság elnökhelyettese. "Ha szükséges lett volna, Bolton velem is találkozik, de nem volt az, nem szabad ezt jelzésértékűnek tekinteni" - fogalmazott. A török elnök hozzátette: Donald Trump amerikai elnökkel "bármely pillanatban" egyeztethet.

Bolton és delegációja, James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja, valamint Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök kedd délelőtt több mint két órán át egyeztetett az Ibrahim Kalin vezette török tárgyalóféllel.

Garrett Marquis, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője az értekezlet után azt mondta, hogy a találkozó konstruktív volt. Egyúttal közölte: a felek további egyeztetnivaló témákat is meghatároztak, Washington pedig még folytatni fogja a párbeszédet Ankarával katonai kérdésekben.

A megbeszélést követően Bolton elhagyta Törökországot. A korábbi tervvel ellentétben azonban nem találkozott Hulusi Akar török védelmi miniszterrel sem.

Jeffrey és Dunford várhatóan még Ankarában marad. Dunfordot előreláthatólag külön fogadja majd török hivatali kollégája, Yasar Güler.

Bolton vasárnap Jeruzsálemben tett kijelentései feszültséget váltottak ki Ankara és Washington között. Az amerikai tanácsadó akkor azt mondta, hogy Törökországnak egyeztetnie kell szíriai katonai akcióit az Egyesült Államokkal. "Az a minimum, hogy ne sodorja veszélybe a katonáinkat, de az (amerikai) elnöknek azt az elvárását is figyelembe kell vennie, hogy ne kerüljenek veszélybe azok a szíriai ellenzéki erők, amelyek az oldalunkon harcoltak" - fogalmazott Bolton a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciára utalva. Törökország vállaljon kötelezettséget Washington kurd szövetségeseinek a biztonságáért - nyomatékosította Bolton, egyúttal leszögezve, hogy Törökország Szíriában a kurdokat veszi célba.

Erdogan keddi parlamenti felszólalásában a legalávalóbb, legbecstelenebb és legrondább rágalomnak minősítette Bolton szavait. Erdogan beszédében hangoztatta: az YPG - amelyet Ankara a Délkelet-Törökországban fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjaival szövetséges terrorszervezetnek tart - soha nem képviselheti a szíriai kurdokat. Ha az Egyesült Államok az YPG-t kurdnak tekinti, akkor komoly tévedésben van. Ankara már nagyrészt be is fejezte a korábban jelzett katonai hadművelet előkészületeit az YPG ellen. Törökország hamarosan "akcióba lép" - fogalmazott a török államfő.

Törökország régóta neheztel Washingtonra az YPG támogatása miatt, mert úgy véli, hogy a szíriai kurd milícia térnyerése felerősítheti a törökországi kurd szeparatisták törekvéseit. Egyúttal aggasztja, hogy az amerikai csapatok esetleges távozásával hatalmi vákuum alakul ki Északkelet-Szíriában. Az YPG ugyanakkor attól tart, hogy az Egyesült Államok kivonulásával Törökország nagyobb szerepvállalásra próbál majd törekedni a térségben.

Hande Firat, a Hürriyet tekintélyes török napilap publicistája meg nem nevezett forrásokra hivatkozva kedden azt írta, hogy Törökország a 22 északkelet-szíriai amerikai támaszpont átadását vagy felszámolását fogja kérni az Egyesült Államoktól a keddi tárgyalás során. A bázisokat Ankara az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc keretében is használná - tette hozzá Hande Firat.

Az értesülést hivatalosan nem erősítették meg.

A kedd délelőtti események hatására 5,38-ról 5,47-ig gyengült a török líra az amerikai dollárral szemben.